40 χρόνια από την ίδρυση του γιορτάζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Κοινωνικά
10/10/2024

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου γιορτάζει φέτος 40 χρόνια από την ίδρυσή του, 40 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στην έρευνα, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση. Οι επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Μυτιλήνη Λέσβου, έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Λόφο Πανεπιστημίου, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024.

 

Tην Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, και ώρα 10:00 π.μ. o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητής Δημήτριος Παπαγεωργίου θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των επίσημων προσκεκλημένων και των προηγούμενων Πρυτανικών Αρχών. Ακολουθούν βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις αποφοίτων του Ιδρύματος. Τέλος, ο Πρύτανης και οι διατελέσαντες Πρυτάνεις/Πρυτάνισσα θα συνομιλήσουν σε στρογγυλή τράπεζα για το Χθες, το Σήμερα και το Αύριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με παράθεση επίσημου γεύματος σε εστιατόριο της πόλης.

 

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκινούν το πρωί στις 10:00 με την Απονομή χρυσών μεταλλίων του Ιδρύματος ως εξής:

 

Απονομή του χρυσού μεταλλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον πρώτο εκλεγμένο Πρύτανη, Ομότιμο Καθηγητή Θεμιστοκλή Λέκκα για την καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και για την πολυετή συνδρομή του στην καθημερινή λειτουργία του.

 

Απονομή του χρυσού μεταλλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον πρώην Πρύτανη, Ομότιμο Καθηγητή Σωκράτη Κάτσικα για την καθοριστική συμβολή του στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που άπτονται της οργάνωσης και της λειτουργίας των υπηρεσιών πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η ανάδειξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) σε ζήτημα αιχμής για την καθημερινή λειτουργία του Ιδρύματος.

 

Θα ακολουθήσει Απονομή τιμητικής πλακέτας στον αείμνηστο Ομότιμο Καθηγητή και Πρόεδρο της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, Κωνσταντίνο Σοφούλη για την καθοριστική συμβολή του στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και για την πολυετή συνεισφορά του στην καθημερινή λειτουργία του.διήμερος εορτασμός θα ολοκληρωθεί με αντιπροσωπευτικές τοποθετήσεις,

 

Καθηγητών και Καθηγητριών που δημιουργούν και καινοτομούν

 

·Αποφοίτων που διακρίνονται

 

·Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που θυμούνται

 

Το απόγευμα στις 18:30, ο Σύλλογος Αποφοίτων Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «40 χρόνια Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η ιστορική διαδρομή και το μέλλον του», με ομιλητές τον Πρύτανη, την πρ. Πρυτάνισσα κ. Χρυσή Βιτσιλάκη, καθώς και τους Κοσμήτορες της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών κ. Γεώργιο Τσεκούρα και της Σχολής Περιβάλλοντος κ. Δρόσο Κουτσούμπα.

 

Παράλληλα, στο χώρο διεξαγωγής των επετειακών εκδηλώσεων θα παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ζώα, φυτά και οικότοποι στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου», του περιβαλλοντολόγου κ. Μιχάλη Μπάκα.

 

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

 

18 και 19 Οκτωβρίου 2024 στη Μυτιλήνη, Λόφος Πανεπιστημίου, Αμφιθέατρο

 

«Παύλος Κανάρογλου» του κτηρίου Γεωγραφίας

 

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

10:00 -12:00

 

Καλωσόρισμα από τον Πρύτανη, Καθηγητή Δημήτριο Παπαγεωργίου

·Χαιρετισμοί επισήμων

 

·Χαιρετισμοί π. Πρυτάνεων/Πρυτάνισσας

 

· Αφηγήσεις Αποφοίτων (video)

 

12:00 -12:15

 

Διάλειμμα για καφέ

12:15 -14:00

Στρογγυλή τράπεζα με τους διατελέσαντες Πρυτάνεις/Πρυτάνισσα για το χθες, το σήμερα και το αύριο του Παλνεπιστημίου Αιγαίου

 

Παράθεση γεύματος

 

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

 

10:00-11:00

Απονομή χρυσών μεταλλίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

·Απονομή του χρυσού μεταλλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον πρώτο εκλεγμένο Πρύτανη, Ομότιμο Καθηγητή Θεμιστοκλή Λέκκα για την καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και για την πολυετή συνδρομή του στην καθημερινή λειτουργία του.

·Απονομή του χρυσού μεταλλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον πρώην Πρύτανη, Ομότιμο Καθηγητή Σωκράτη Κάτσικα για την καθοριστική συμβολή του στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που άπτονται της οργάνωσης και της λειτουργίας των υπηρεσιών πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η ανάδειξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) σε ζήτημα αιχμής για την καθημερινή λειτουργία του Ιδρύματος.

Απονομή τιμητικής πλακέτας

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον αείμνηστο, Ομότιμο Καθηγητή και Πρόεδρο της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, Κωνσταντίνο Σοφούλη για την καθοριστική συμβολή του στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και για την πολυετή συνεισφορά του στην καθημερινή λειτουργία του.

 

11:00 – 11:15

 

Διάλειμμα για καφέ 11:15 -14:00

 

Καθηγητές και Καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου δημιουργούν και καινοτομούν.

 

Καθηγητής Σεραφείμ Κάπρος, Πρόεδρος Τμήματος Nαυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών

 

Επίκουρος Kαθηγητής Κοσμάς Έλληνας Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

 

Απόφοιτοι και Απόφοιτες του Πανεπιστημίου Αιγαίου διακρίνονται.Σεραφείμ Ντούσιας, απόφοιτος Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

 

Πέτρος Πρίντεζης, απόφοιτος Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

 

Γιώργος Καριοφύλλης, απόφοιτος Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών: Αρχαιολογία, Γλωσσολογία, Διεθνείς Σχέσεις

 

Διοικητικοί Υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου θυμού

 

Ελένη Κοντάρα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης

 

Κυριάκος Ζερβουδάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Παράλληλη εκδήλωση

 

Έκθεση φωτογραφίας του περιβαλλοντολόγου κ. Μιχάλη Μπάκα, μέλους του διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, με τίτλο «Ζώα, φυτά και οικότοποι στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου», στον χώρο εκτός του Αμφιθεάτρου «Παύλος Κανάρογλου».