Στο Ταμείο Ανάκαμψης χάι-τεκ έργο εντοπισμού αυθαιρέτων
Κοινωνικά
23/07/2024

Με Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο: «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα» . Το Υπουργείο ευθύνης του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Φορέας υλοποίησης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κω Γιώργος Χρυσουλάκης επισημαίνει πως στόχος είναι η δημιουργία συστήματος, το οποίο με τη χρήση νέων τεχνολογιών, σε συνδυασμό με λήψεις αεροφωτογραφιών, θα αυξάνει τη δυνατότητα των υπηρεσιών να εντοπίζουν και να ελέγχουν περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα  124.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 24.000.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

  • Προμήθεια δορυφορικών εικόνων για όλη την Επικράτεια και παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη αναφοράς για 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

  • Παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη ακρίβειας έως 20 εκατ. από αεροφωτογράφηση με επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά προτεραιότητα σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα αυθαίρετης δόμησης.

  • Δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους και επιφάνειας και ψηφιοποίηση περίπου 2.020.000 κτισμάτων.

  • Υπολογισμός κάλυψης και συνολικής δομημένης επιφάνειας κάθε κτίσματος και δημιουργία 3D μητρώου κτιρίων.

  • Χρήση μηχανικής μάθησης και προσαρμοσμένων αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης.

  • Δημιουργία Γραφείου Συντονισμού και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου, καθώς και για περίοδο 8 ετών από έμπειρους μηχανικούς.

  • Εγκατάσταση και λειτουργία UAV σταθμών σε κρίσιμες περιοχές που θα υποδειχθούν, με σκοπό τη συχνή περιοδική φωτοληψία, κ.ά.

    Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, που αποτυπώθηκε σε νόμο του Κράτους την περασμένη άνοιξη, προβλέπεται, για πρώτη φορά, η προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων. Δίνεται  απόλυτη προτεραιότητα στην κατεδάφιση των νέων αυθαίρετων κτισμάτων, ωστε να μηδενισθει η δημιουργία νέων αυθαιρέτων και να μπει ετσι ενα τέλος  σε πρακτικές δεκαετιών, που υπονομεύουν διαχρονικά την άσκηση πολεοδομικής πολιτικής.

     

Ρεπορτάζ