Οι γιατροί της Κω, δηλώνουν προσβεβλημένοι από την στάση των τοπικών αρχών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο υγείας
Κοινωνικά
20/07/2024
Αναμένεται να «κατεβάσουν ρολά» οι Ιατροί της Κω την Τετάρτη 24 Ιουλίου Ι Άδικη η στάση της περιφέρειας , της Ένωσης Ξενοδόχων και του Π.Αβρίθη στην τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο υγείας

Σφοδρή είναι η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Κω και όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας και του ΠΙΣ  στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη  για επίταξη των ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και στις απειλές για διακοπής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε όσους αρνηθούν να υποστηρίξουν τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος της Κω (ΙΣΚ), απαντώντας στον κ. Γεωργιάδη, τονίζει ότι έχει από καιρό, καταθέσει προτάσεις για τις κενές θέσεις στο Δημόσιο νοσοκομείου του νησιού στο Υπουργείο Υγείας, που όμως δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του υπουργού και υφυπουργού υγείας με τον δήμαρχο και την έπαρχο Κω, παρουσία της διοίκησης του νοσοκομείου και εκπροσώπων φορέων, η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Κω Κατερίνα Γαβαλά εξέφρασε για άλλη μια φορά τις απόψεις του ιατρικού κόσμου, εντός και εκτός νοσοκομείου, προτάσεις  για τη λειτουργία του νοσοκομείου , οι οποίες έχουν χιλιοειπωθεί  και που το υπουργείο εδώ και τέσσερα χρόνια που δεν έχει  παθολόγο το νοσοκομείο της Κω, κωφεύει.

Αναφορικά με τα όσα ακούστηκαν στην τηλεδιάσκεψη, η πρόεδρος του ΙΣ Κω Κατερίνα Γαβαλά, συγκάλεσε τα μέλη του συλλόγου σε έκτακτη γενική συνέλευση το Σάββατο 20 Ιουλίου με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη :

 Θέμα: ""Tις ενέργειες  του ΙΣΚ απέναντι στην απαράδεκτη στάση των τοπικών αρχών στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό υγεία"".

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την στάση των τοπικών αρχών, τα μέλη του ιατρικού συλλόγου Κω,  αναφορικά με την συμμετοχή τους στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό κ.Θεμιστοκλέους.

Η κ. Γαβαλά τονίζει πως είναι άδικη η «επίθεση» που δέχονται οι παθολόγοι της Κω αναφορικά με την επίταξη και περίμεναν μια διαφορετική στάση από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών της Κω.  Η κ. Γαβαλά σημείωσε πως οι παθολόγοι της Κω ζήτησαν να δοθεί σαφής πλαίσιο πριν την «επίταξη»  , το οποίο ενώ ζητήθηκε, ποτέ δε δόθηκε στον ιατρικό κόσμο  κάτι που τους αδικεί αφού ποτέ δεν  αρνήθηκαν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο της Κω όποτε υπάρξει ανάγκη. Υπογράμμισε την αρνητική στάση των φορέων στην τηλεδιάσκεψη και πιο συγκεκριμένα,  της περιφέρειας , της Ένωσης Ξενοδόχων και του προέδρου του λιμενικού ταμείου Π. Αβρίθη ο οποίος  μάλιστα  χρησιμοποίησε «απρεπή» λόγο όπως επισήμανε  χαρακτηριστικά η κ.Γαβαλά .

Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού κ.Γεωργιάδη στα ΜΜΕ,   ότι ο ΙΣΚ δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις του υπουργείου, η κ.Γαβαλά σημείωσε πως αυτές οι δηλώσεις είναι «επικοινωνιακού τύπου». Οι γιατροί της Κω θέλουν να βοηθήσουν στο νοσοκομείο της Κω,  απλά  ζητούν σαφής πλαίσιο από το υπουργείο , όπως υπερτόνισε η κ.Γαβαλά.

Επίσης αναφέρθηκε στα κίνητρα που δίνονται μόνο στους αποσπασμένους γιατρούς και όχι στο μόνιμο προσωπικό. Αναφορικά  με τους αποσπασμένους ιατρούς  το κίνητρο είναι  επιπλέον 2.100 από τις  μηνιαίες αποδοχές τους,   την ώρα που ο μόνιμος  παθολόγος αμείβεται με 1.300 ευρώ συν τις εφημερίες που αγγίζουν περίπου τα 1000 ευρώ.   H κ. Γαβαλά επισημαίνει πως το νοσοκομείο της Κω χρειάζεται μόνιμο προσωπικό , μόνιμους παθολόγους και αυτό θα γίνει μόνο αν οι τέσσερις προκηρύξεις γίνουν ταυτόχρονα και εμπεριέχουν τα κίνητρα που δίνονται στους αποσπασμένους.

Τέλος η κ.Γαβαλά υπερτόνισε πως ο ιατρικός κόσμος της Κω, ήταν , είναι και θα είναι πάντα κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ