Να πάρουν θέση οι τοπικοί βουλευτές ζητά ο πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών
Κοινωνικά
13/07/2024

 

 

 

Nα πάρουν θέση δημόσια, αναφορικά με το νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον κλάδο, ζητά από τους βουλευτές της Δωδεκανήσου τού κυβερνώντος κόμματος, ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, κος Δημήτρης Σαλαχούρης.

Μάλιστα, τους ζητά να αντιταχθούν στην επικείμενη κατάργηση τού επαγγέλματος του ξεναγού, απευθύνοντάς τους την παρακάτω ανοιχτή επιστολή:

«Προς την αγαπητή Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, τον φίλο Γιάννη Παππά, τον συμμαθητή μου Μάνο Κόνσολα και τον εξάδελφο Βασίλη Υψηλάντη,

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, η κυβέρνηση με το υπουργείο Τουρισμού και την Όλγα Κεφαλογιάννη, προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο με τίτλο "Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού”.

 

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, αυτά που στην ουσία έρχεται να επιφέρει, όσον αφορά στο επάγγελμα των ξεναγών, είναι:

- Την πλήρη απορρύθμιση/αποδόμηση του επαγγέλματος του ξεναγού και τον περιορισμό του έργου του, αλλάζοντας ριζικά τον ορισμό του ξεναγού και περιορίζοντάς τον μόνο σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, περίκλειστα μνημεία και οργανωμένους ιστορικούς τόπους, μη θεωρώντας τον απαραίτητο εκτός αυτών.

 

-Κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της τουριστικής προβολής της χώρας και της-επανειλημμένως διακηρυγμένης από την πολιτεία-αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, αποκόπτοντας συγκεκριμένα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας από τη συνολική εικόνα και το παρελθόν της από το παρόν.

 

–Παίρνει την ευπρόσωπη εκπροσώπηση της χώρας από τα χέρια των διπλωματούχων ξεναγών και την εμπιστεύεται σε άτομα που δεν είναι πιστοποιημένα και που δεν διαθέτουν ούτε την κατάλληλη εκπαίδευση, ούτε τα επαγγελματικά προσόντα ούτε και τις απαιτούμενες δεξιότητες για να το κάνουν άρτια, όπως αρμόζει σε μια χώρα με το ιστορικό βάθος και τη γεωπολιτική βαρύτητα της Ελλάδας.

 

Ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να ενδυναμωθούν οι έλεγχοι ενάντια στο φαινόμενο των παράνομων ξεναγήσεων, το νομοσχέδιο ουσιαστικά αποδυναμώνει το υφιστάμενο πλαίσιο ελέγχων.

Ενώ το άρθρο 34 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 36 του 2005, προβλέπει τη διαδικασία για τη μετακίνηση διπλωματούχων ξεναγών από χώρες της Ε.Ε., ομοιοεπαγγελματιών δηλαδή, προς την Ελλάδα, ατυχώς το άρθρο 33 όπως διατυπώνεται, επιτρέπει στον κάθε ανεκπαίδευτο, ν’ ασκεί το επάγγελμα εκτός μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αφαιρώντας εντελώς το έργο της ξενάγησης από τους επαγγελματίες ξεναγούς της Ελλάδας και της Ε.Ε.

 

Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία των Σχολών Ξεναγών (οι οποίες αποτελούν το πρότυπο της εκπαίδευσης των ξεναγών παγκοσμίως), αφήνει να ρυθμίζονται όλα τα θέματα λειτουργίας τους αποκλειστικά από Υπουργικές Αποφάσεις, χωρίς καμία δέσμευση. Να σημειωθεί εδώ, ότι το πολυσχιδές πρόγραμμα σπουδών των Σχολών Ξεναγών, ως τώρα, αναγνωρίζει και αντανακλά την ανάγκη της πολύπλευρης κατάρτισης των ξεναγών για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλα τα ζητήματα.

Γι’ αυτό τον λόγο, προστέθηκαν στο πρόγραμμα σπουδών των Σχολών Ξεναγών, επί της σημερινής κυβέρνησης, μαθήματα εναλλακτικού τουρισμού, με διδάσκοντες διπλωματούχους ξεναγούς, τους οποίους το εν λόγω νομοσχέδιο αποκλείει από αυτήν ακριβώς τη μορφή τουρισμού!

rodiaki.gr

 

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, κλήθηκε από το υπουργείο να καταθέσει σειρά προτάσεων για την ανανέωση/επικαιροποίηση του νόμου 710/77, το οποίο και έκανε. Καμία από τις προτάσεις αυτές δεν ελήφθη και δεν συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου. Συνοψίζοντας, θεωρώ απαράδεκτο τον κατακερματισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς στην αποσπασματική πληροφορία και την ανάδειξη σε πρεσβευτή της χώρας και του πολιτισμού της, του παρελθόντος της αλλά κυρίως του παρόντος, τον οποιονδήποτε χωρίς καμία κατάρτιση, εκπαίδευση ή πιστοποίηση.

 

 

Ζητώ από τους βουλευτές μας να πάρουν θέση δημοσίως για το εν λόγω νομοσχέδιο και να αντιταχθούν στην επικείμενη κατάργηση τού επαγγέλματος του ξεναγού. Πλέον, στις δύσκολες καταστάσεις, αρμόζει η ειλικρίνεια και η αλήθεια.

Δυστυχώς, συνειδητοποιώ, ότι η κυβέρνηση με το υπουργείο Τουρισμού, επιθυμεί να καταστρέψει το εργασιακό μέλλον όλων των συναδέλφων μου, επίσημων διπλωματούχων ξεναγών της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, εάν αυτό συμβεί, φυσικά θα με βρει απέναντι και δεν θα ξαναδεί ποτέ την ψήφο μου, όπως και χιλιάδων άλλων Ελλήνων.

 

Δημήτρης Σαλαχούρης,

πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου και μέλος του Δ.Σ. ΠΟΞΕΝ»