Airbnb: Ενοικιάζονται ένα εκατομμύριο κλίνες, έρχονται αλλαγές στα μέτρα από τον Σεπτέμβριο
Κοινωνικά
09/07/2024

Την ανάγκη αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος της έλλειψης στέγης οδηγεί την κυβέρνηση σε αποφάσεις από τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα αποσκοπούν στην απελευθέρωση κατοικιών από την Airbnb και θα δίνουν κίνητρα στις μακροχρόνιες ενοικιάσεις προκειμένου να βοηθηθούν τα νέα ζευγάρια που σήμερα δυσκολεύονται να βρουν στέγη.

 

Στο τραπέζι μπαίνουν πλέον διάφορα σενάρια και αναζητείται η χρυσή τομή ώστε ούτε να στραγγαλιστεί ο θεσμός του Airbnb, που προσφέρει ένα συμπληρωματικό εισόδημα σε χιλιάδες πολίτες και έσοδα στο κράτος, αλλά και να αντιμετωπιστούν ως επιχειρηματίες όσοι εκμεταλλεύονται περισσότερα σπίτια.

 

Eτσι, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έχει βάλει στο τραπέζι όλα τα σενάρια πριν από την καταληκτική πρόταση που θα δοθεί στον πρωθυπουργό και θα περιλαμβάνει και φορολογικά κίνητρα για όσους προσφέρουν σπίτια για μακροχρόνια ενοικίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνουν πλέον στο συρτάρι (για να εξεταστούν σε δεύτερο χρόνο) οι εισηγήσεις για ευθεία επίθεση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, με περιοριστικά μέτρα στις ημέρες λειτουργίας και ενδεχομένως με πλαφόν στις άδειες ανά περιοχή, ενώ θεωρείται υπερβολική και η πρόβλεψη που έχει μπει στο Χωραταξικό Νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, η οποία απαγορεύει τη δραστηριότητα Airbnb κοντά σε ξενοδοχεία!

 

Στο οικονομικό επιτελείο κινούνται με τη λογική της αύξησης της φορολογίας στις επιχειρηματικές βραχυχρόνιες μισθώσεις και της πριμοδότησης των μακροχρόνιων ενοικίων.

 

Νεότερες πληροφορίες για το -υπό κατάρτιση- σχέδιο παρεμβάσεων (που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός) κάνουν λόγο για φορολογία «δύο ταχυτήτων» ανάμεσα στις βραχυχρόνιες και τις μακροχρόνιες μισθώσεις, μέτρο που μπορεί να συνδυαστεί και με εκπτώσεις φόρου για το παραδοσιακό ενοίκιο. Και όλα αυτά, σε συνδυασμό με αυστηρότερους ελέγχους και ποινές για όσους ιδιοκτήτες Airbnb δεν λειτουργούν -ενώ θα έπρεπε βάσει της νέας νομοθεσίας- ως επιχειρηματίες.

 

Ειδικότερα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθούν οι συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια που προέρχονται από μακροχρόνια μίσθωση ακινήτου και να αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ίσως και στο επίπεδο του 22%, δηλαδή με τον ελάχιστο συντελεστή που φορολογείται μια επιχείρηση.

 

Σήμερα ισχύει μια κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από ακίνητα: για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης είναι 35% και για εισόδημα πάνω από 35.001 ευρώ ο συντελεστής είναι 45%.

 

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, Airbnb, Booking και Expedia Group/VRBO, φροντίζουν να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από ενοίκια κάτω από 12.000 ευρώ, ώστε να μην «ξεφεύγει» ο συντελεστής από το 15%. Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι η αύξηση του ελάχιστου συντελεστή στο 22% για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και η διατήρηση ή μείωση του 15% για τις μακροχρόνιες. Μια δεύτερη σκέψη, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί συνδυαστικά, είναι το να εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος μέρος από το ενοίκιο που εισπράττεται από μακροχρόνια μίσθωση.

 

Αυτά για αρχή! Σε δεύτερο στάδιο θα εξεταστούν οι πιο... σκληρές εισηγήσεις που προβλέπουν:

 

Ενα ή δύο ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση ανά ΑΦΜ για τα φυσικά πρόσωπα. Σε αυτήν την περίπτωση όσοι εκμεταλλεύονται περισσότερα από δύο ακίνητα θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και τέλος επιτηδεύματος. Σήμερα, για να θεωρηθεί ένας ιδιοκτήτης ακινήτου επαγγελματίας και να προχωρήσει σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει να διαθέτει τρία ή περισσότερα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

 

Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος. Τέλος, ένα συνδυαστικό σενάριο όλων των παραπάνω περιπτώσεων προβλέπει τον συνδυασμό των φορολογικών μέτρων και του χρονικού διαστήματος μίσθωσης κατοικιών. Δηλαδή για όσους μισθώνουν περισσότερες ημέρες από ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο να αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης.

 

Διασταυρώσεις στοιχείων

 

Την ίδια ώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βάζει μπρος τις μηχανές της για να ξεκινήσει μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεων ανάμεσα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ιδιοκτήτων ακινήτων σε βραχυχρόνια μίσθωση με τα στοιχεία από τις μεγάλες εταιρείες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες

protothema.gr