Ν.Φουτούλης Αντ/δρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου: Αλλάζουν οι τιμές σε 461 σκευάσματα
Κοινωνικά
09/07/2024

Σημαντικές αυξήσεις τιμών προκύπτουν από τις ανατιμήσεις σε 461 φάρμακα που προτείνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ),  γεγονός που αυτόματα σημαίνει σημαντική επιβάρυνση των ίδιων των ασθενών μέσω της συμμετοχής τους για φάρμακα, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού συλλόγου και προέδρου των φαρμακοποιών Δωδεκανήσου, Νίκου Φουτούλη. 

 

Η λίστα περιλαμβάνει μια σειρά από αντιβιοτικά για τα οποία συχνά υπάρχει το «παράπονο» ότι είναι δυσεύρετα. Μέσα στους 461 κωδικούς φαρμάκων για τα οποία αποφασίζουν Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ να ανεβάσουν τις τιμές περιλαμβάνονται πολλά φθηνά φάρμακα, τα οποία κινδύνευαν λόγω τιμής να σταματήσουν να κυκλοφορούν καθώς δε συμφέρουν τις εταιρείες. Αρκετά εξ αυτών είναι μοναδικά, δηλαδή δεν υπάρχει υποκατάστατο.

 Μαζί με τα φθηνά φάρμακα, ωστόσο, είναι και ορισμένα ακριβά, τα οποία βρίσκονται στον ίδιο κατάλογο καθώς είχαν τιμές χαμηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών της Ευρωζώνης. Επομένως, επιχειρείται η εξίσωσή τους με αυτό το μέσο όρο.

Ρεπορτάζ