Mια τοιχογραφία για την αμοιβαία φροντίδα ανοίγει τον δρόμο για το φεστιβάλ της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων
Κοινωνικά
16/06/2022

15 Ιουνίου 2022

Στην αίθουσα μαθημάτων για πρόσφυγες και μετανάστες στο Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων, μια μεγάλη πολύχρωμη τοιχογραφία καλωσορίζει πλέον τους μαθητές και τις μαθήτριες με τη λέξη «ελευθερία» σε 17 διαφορετικές γλώσσες. Όσες και οι γλώσσες που μιλούσαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί επί τρεις ημέρες δημιουργώντας τες μαζί μέσα από εργαστήρια ομαδικής ζωγραφικής, κινησιολογίας και μουσικής σύνθεσης.

Η καταξιωμένη καλλιτεχνική ομάδα Τhe Goodness Tour, με έδρα την Καλιφόρνια, βρέθηκε στον χώρο του ΚΕΜ στα τέλη του Μαΐου, ολοκληρώνοντας μια «περιοδεία καλοσύνης» που είχε περάσει προηγουμένως από τη Λευκάδα και τα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της πρώτης συμμετοχικής δράσης του φεστιβάλ πολιτισμού Refugee Week Greece. Τη δράση σε Αθήνα και Ιωάννινα υποστήριξε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στην Αθήνα, στα εργαστήρια συμμετείχαν ασυνόδευτα παιδιά από ξενώνα της οργάνωσης Ιατρική Παρέμβαση αλλά και οι ενήλικες μαθητές και μαθήτριες που παρακολουθούν τις δράσεις κοινωνικής ένταξης του ΚΕΜ, όπως μαθήματα ελληνικών, αγγλικών και πληροφορικής. Η τετραμελής ομάδα τoυ Τhe Goodness Tour, με μεράκι και ταλέντο, κατάφερε να εμπνεύσει και να εμψυχώσει τους συμμετέχοντες με τον πιο άμεσο τρόπο. Πιάνοντας πινέλα, χρώματα, χαρτιά και μια κιθάρα και δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο για να μοιραστεί ο καθένας όσα θέλει.

«Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία η ζωγραφική», ανέφερε ένα ασυνόδευτο παιδί από τη Σομαλία, «αλλά κυρίως μού άρεσε το κομμάτι της μουσικής, όταν ο καθένας είχε την ευκαιρία να δείξει στους άλλους τη μουσική και τον χορό της χώρας του. Ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους με διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως η Βραζιλία!»

Όπως ανέφερε ο Benjamin Swatez, ο εικαστικός συν-ιδρυτής της οργάνωσης The Goodness Tour, ο οποίος έχει επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας συντονίζοντας ανάλογες δράσεις σε δομές προσφύγων, φυλακές και ορφανοτροφεία, τις μέρες που βρέθηκε στην Αθήνα δούλεψε με παιδιά και ενήλικες από περισσότερες από 10 διαφορετικές χώρες. Η τοιχογραφία στόχο είχε να αντιπροσωπεύει τη διαφορετικότητα και τη φωνή τους. «Ένα από τα παιδιά δεν είχε ζωγραφίσει ποτέ στη ζωή του πρόσωπο. Στο τέλος της πρώτης συνάντησης, όλοι είχαν σχεδιάσει πρόσωπα και μάλιστα με χαρακτηριστικά που φανέρωναν τα συναισθήματά τους. Ήταν εκπληκτικές μέρες, μια ευκαιρία να γιορτάσουμε μαζί τη ζωή.»

«Στις δράσεις μας σε όλο τον κόσμο, είτε ένας άνθρωπος πάρει μέρος είτε εκατό, αυτός ο ένας άνθρωπος που θα πάρει μέρος, είναι που έχει σημασία να εμφανιστεί. Όπως στα Ιωάννινα, όπου ήρθε στη δράση της τοιχογραφίας ένας ηλικιωμένος που είχε χρόνια να ζωγραφίσει και στη συνέχεια έφερε και τα εγγόνια του», συμπληρώνει.

Μαθητές σχολείων, συλλογικότητες, ξενώνες για ασυνόδευτα παιδιά, δομές φιλοξενίας προσφύγων και τοπικές αρχές πήραν μέρος στη δράση Τhe Goodness Τοur στις τρεις πόλεις-σταθμούς του προγράμματός της στην Ελλάδα, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ελληνική οργάνωση ΑΜΑΚΑ. Εκτός από την Ύπατη Αρμοστεία, τη δράση στην Αθήνα υποστήριξε ακόμα η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Οι τρεις τοιχογραφίες στο ΚΕΜ, με επίκεντρο τον άνθρωπο, την ελευθερία και την αγάπη, καθώς και ένα έργο με τον τίτλο “Inclusion” (Συμπερίληψη), που θα τοποθετηθεί στην είσοδο των υπηρεσιών του ΚΕΜ, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα του φετινού Refugee Week Greece. Η αμοιβαία φροντίδα – healing – είναι το κεντρικό μήνυμα όλων των δράσεων που αγκαλιάζει το φεστιβάλ, το οποίο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Athens Comics Library. Οι δράσεις του αναμένεται να κορυφωθούν μεταξύ 20 και 26 Ιουνίου, με επίκεντρο την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται στις 20 Ιουνίου.

Mε μια αυτοσχέδια συναυλία στο σταυροδρόμι των οδών Μαιζώνος και Ψαρών στην είσοδο του ΚΕΜ, o Luc Reynaud, έτερος συν-ιδρυτής της The Goodness Tour και δημιουργός της μπάντας Luc and the Lovingtons, αποχαιρέτισε μέσα από το εμβληματικό του τραγούδι Freedom Song τα ασυνόδευτα παιδιά, τα μέλη των οργανισμών και το προσωπικό του ΚΕΜ, καθώς και τα παιδιά της γειτονιάς που έσπευσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό της μουσικής του.

«Αν δεν κάνεις τίποτα, τίποτα δεν θα αλλάξει ποτέ. Ακόμα και ένα χαμόγελό σου σε έναν άλλον άνθρωπο στον δρόμο, δεν ξέρεις ποτέ, μπορεί να του δώσει το κουράγιο να συνεχίσει να αναπνέει και να κάνει κάτι καλό για έναν άλλον άνθρωπο» ήταν το τελευταίο μήνυμα που μοιράστηκαν οι καλλιτέχνες πριν αναχωρήσουν για τον επόμενο προορισμό τους.

Δείτε περισσότερα για τις δράσεις και το πρόγραμμα του Refugee Week Greece εδώ: www.refugeeweek.gr

Διαβάστε την ιστορία εδώ.