Εταιρεία ''Ιπποκράτης'': Ο ρόλος της κουζίνας στην Ελληνική οικογένεια η κεντρική ιδέα του 2ου κύκλου του προγράμματος ''ΚΩΣ ΕΣΤΙΑ''
Κοινωνικά
02/03/2022

Το νέο πρόγραμμα δράσεων του δεύτερου μέρους του προγράμματος ‘’ΚΩΣ ΕΣΤΙΑ’’ παρουσίασε σήμερα η Αστική Εταιρεία ‘’Ιπποκράτης’’, σε μια σύντομη αλλά περιεκτική συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στη Χάβρα.

Η πρόεδρος της Αστικής Εταιρείας, Διονυσία Τελλή, στην εισήγησή της, ενημέρωσε ότι ο δεύτερος κύκλος του ‘’ΚΩΣ ΕΣΤΙΑ’’ περιλαμβάνει τη διανομή φυλλαδίου διατροφής στα σχολεία της Κω αλλά και την προβολή μιας νέας τηλεοπτικής εκπομπής γαστρονομίας, υπό την αιγίδα της Εταιρείας, σε παραγωγή του Kos Tv. Η ίδια, ευχαρίστησε τους συνεργάτες της για την άψογη και παραγωγική συνεργασία και τους ευχήθηκε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο το έργο τους.

O Επιστημονικός Δ/ντης της Εταιρείας ‘’Ιπποκράτης’’, Δημήτρης Γερούκαλης, σημείωσε το στόχο του προγράμματος ‘’ΚΩΣ ΕΣΤΙΑ’’, ο οποίος είναι η ανάδειξη του ρόλου της κουζίνας για την Ελληνική οικογένεια αλλά και του οικογενειακού τραπεζιού που αποτελεί τόπο συνάντησης, συναναστροφής και διαλόγου σε κάθε σπίτι ενώ επεσήμανε τη σπουδαιότητα σύνδεσης της οικογενειακής εστίας με την οικιακή οικονομία.

Ο κ.Γερούκαλης, αναφέρθηκε στη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στην Αστική Εταιρεία και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κω, στην πολύτιμη συνδρομή του Μιχάλη Ποταμούση, τον οποίο θεωρεί μάστορα της γαστρονομίας και της Καλλιόπης Μαλαχία, που με τις επιστημονικές συμβουλές της δημιουργήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον εγχειρίδιο διατροφικών συμβουλών που αφορά τα παιδιά.

Ο Επιστημονικός Δ/ντης της Εταιρείας ‘’Ιπποκράτης’’, ολοκλήρωσε την εισήγησή του ανακοινώνοντας την επικείμενη προβολή της τηλεοπτικής εκπομπής γαστρονομίας ‘’ΚΩΩΝ ΒΙΟΣ ΕΣΤΙΑ’’ από το Kos Tv, ενός τηλεοπτικού προϊόντος που τελεί υπό την αιγίδα της Αστικής Εταιρείας και που φιλοδοξεί να συνδυάσει τη μαγεία της μαγειρικής με την οικιακή οικονομία και τα Κωακά παραδοσιακά προϊόντα. Συντελεστές της εκπομπής είναι οι Μιχάλης Ποταμούσης και Καλλιόπη Μαλαχία.

Ο Διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κω, Γιάννης Διακομανώλης, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι αντικειμενικός στόχος των εκπαιδευτικών είναι να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες μάθησης για τους μαθητές τους μέσα από βιωματικές δράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει επιλεγεί η μαγειρική και η διατροφή ως σημείο αναφοράς δραστηριοτήτων που ξεκινούν στο σχολείο και ολοκληρώνονται στο σπίτι, καλλιεργώντας την επικοινωνία παιδιού-γονέα. Επιθυμία του κ.Διακομανώλη είναι η σταδιακή ένταξη όλο και περισσότερων φορέων της Κω στις ανωτέρω δράσεις ώστε οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τις δυνατότητες του τόπου μας.

Ο ιστορικός της γαστρονομίας και σεφ, Μιχάλης Ποταμούσης, στην εισήγησή του, επικεντρώθηκε στο σκοπό της νέας εκπομπής γαστρονομίας που είναι αφενός η αναβίωση του οικογενειακού τραπεζιού κι αφετέρου οι γαστρονομικές συμβουλές στους συμπολίτες μας. Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι η γη της Κω είναι ευλογημένη και μπορεί να τροφοδοτήσει μια γαστρονομική αλυσίδα που να στηρίζεται στα εγχώρια παραδοσιακά μας προϊόντα.  

Τέλος, η διατροφολόγος-διαιτολόγος, Καλλιόπη Μαλαχία, στη δική της τοποθέτηση, επεσήμανε ότι η εκπομπή ‘’Κώων Βίος Εστία’’ προσδοκά να ταξιδέψει τους τηλεθεατές στον κόσμο της μαγειρικής ώστε να κτίσουν μια πιο συνειδητή σχέση με το φαγητό.

Η κ.Μαλαχία τόνισε ότι η μαγειρική αποτελεί πράξη θρέψης και απόλαυσης μαζί ενώ ενημέρωσε για τις θεματικές ενότητες της εκπομπής γαστρονομίας, μεταξύ των οποίων, η σύνδεση του οικογενειακού τραπεζιού με την ανατροφή των παιδιών, οι διατροφικές μόδες και η σχέση τους με τη μεσογειακή διατροφή αλλά και η διατροφή σε περιόδους πανδημίας.

Η ίδια, ανέλυσε τον τρόπο που γεννήθηκε η ιδέα για ένα φυλλάδιο διατροφικών συμβουλών που αφορά τη σωστή σίτιση των μικρών παιδιών, ουσιαστικά, μετά ένα από το τηλεφώνημα της διευθύντριας του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Ζηπαρίου, Ελένης Διακοπαναγιώτη.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ