Μ. Θεοδωρίδου: Οι ανεμβολίαστοι θα είναι οι πιο ευάλωτοι σε ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας
Κοινωνικά
21/02/2022

Επικρατεί διάχυτη, συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι διανύουμε μια νέα φάση της πανδημίας του κορωνοϊού μετά και την ανακοίνωση της χαλάρωσης των μέτρων, ωστόσο ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση, διαμήνυσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί προϋπόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι οι ανεμβολίαστοι θα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα. «Οι σκέψεις που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους είναι εσφαλμένη. Θα είναι η πιο αδύναμη ομάδα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τους επιδημιολόγους δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός νέου κύματος» δήλωσε.

Ως προς το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, είπε ότι προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό, ενώ αναμένεται έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα και το εμβόλιο της Sanofi και της GSK, που έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου του βασικού εμβολιασμού.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι προ μηνός η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατύπωσε τη σύσταση χορήγησης 4ης δόσης σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή, σε διάστημα τριών μηνών μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Όπως υπενθύμισε, για παιδιά και εφήβους, 5-17 ετών, που ανήκουν στις κατηγορίες των ανοσοκατεσταλμένων, έχει εγκριθεί η τρίτη δόση και χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή αξιολογεί τις περιπτώσεις που θα προβεί στη σύσταση χορήγησης τέταρτης δόσης.

Η ίδια τόνισε για ακόμη μία φορά ότι εμπλουτίζεται συνεχώς η γνώση για την χρήση των εμβολίων διεθνώς και ότι φαίνεται πως τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, τόσο μετά από τη φυσική νόσηση όσο και μετά από τον εμβολιασμό.  Όμως εξήγησε ότι η υβριδική ανοσία, η ενισχυμένη δηλαδή ανοσία είναι σημαντική μετά από νόσηση και εμβολιασμό, ανεξάρτητα με το τι προηγήθηκε από τα δύο. Επίσης, εξήγησε ότι τα κύτταρα μνήμης συνεχίζουν να μας προστατεύουν ακόμη κι αν τα αντισώματα δείχνουν στην εξέταση να είναι χαμηλά.

Αυτό το διάστημα που όλες οι χώρες βαίνουν στη φάση της χαλάρωσης των μέτρων, πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις σχετικά με την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του ΠΟΥ, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού παγκοσμίως.

20 εκατ. εμβολιασμοί

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έσπασε το «φράγμα» των 20 εκατ. εμβολιασμών στη χώρα. Όπως τόνισε, στη χώρα μας έχουν γίνει 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε 7.837.000 πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε 74,6% του γενικού πληθυσμού και 84,3% του ενήλικου πληθυσμού. Συμπλήρωσε ότι οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρώπη είναι 74,9% και 85,4%.

Παράλληλα, τόνισε ότι περισσότεροι από 7.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε 71,3% του γενικού πληθυσμού και 80,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρώπη είναι 71,4% και 82,5%.

Όπως τόνισε, οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.828.000 εκ των οποίων εμβολιάστηκαν οι 5.260.000 (90,2% των δικαιούχων) και άλλοι 100.000 (1,6% των δικαιούχων) έχουν κλείσει ραντεβού.

Επιπκλέον, ανέφερε πως από όσους έχει κλείσει το χρονικό διάστημα του επταμήνου και πρέπει να εμβολιαστούν, μόνο ένα 4,3% δεν έχει εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, περίπου 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και θα επιβληθεί το πρόστιμο, με τα νέα ραντεβού να κινούνται χαμηλά, περίπου 1.000 την ημέρα.

Πηγή: kathimerini.gr