Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα μέτρα στο τραπέζι – Γιατί προβληματίζονται οι επιστήμονες
Κοινωνικά
17/12/2021

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί ανά τον πλανήτη είναι η ζοφερή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προειδοποίησε τους ανεμβολίαστους πως έρχεται «ένας χειμώνας βαριάς ασθένειας και θανάτου». Την ίδια ώρα στην Ελλάδα από την Κυριακή τίθενται σε ισχύ οι αυστηρότεροι κανόνες εισόδου στη χώρα, ενώ ο Θάνος Πλεύρης από πλευράς του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, αλλά και επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Στο τραπέζι νέα μέτρα

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αν και δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα με βάση τα δεδομένα από τους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που μένει πάντα στο τραπέζι.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, o υπουργός, τόνισε ότι επιβλήθηκε για τους πολίτες άνω των 60 επειδή είναι εκείνοι που νοσούν βαρύτερα και πιέζουν το σύστημα Υγείας. Διευκρίνισε ότι αν επεκταθεί η υποχρεωτικότητα θα αφορά αποκλειστικά τις ομάδες πολιτών που κατά τεκμήριο επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης μετά και τον συναγερμό για τη Μετάλλαξη Όμικρον είναι να εφαρμοσθούν κάποιοι νέοι περιορισμοί με το νέο έτος, ώστε να έχουν περάσει οι γιορτές και να μην επηρεασθεί η αγορά και η οικονομία.

 Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και εισηγήσεις ειδικών αλλά και διαφόρων στελεχών προς την κυβέρνηση, να υπάρξει ένα mini lockdown εάν αυξηθούν δραματικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μετά τις γιορτές, εισηγήσεις που όμως μέχρι στιγμής δεν γίνονται αποδεκτές και δεν συζητούνται καν. Προς ώρας η κυβέρνηση συζητά να εφαρμόσει «λάιτ» μέτρα μετά τις γιορτές τα οποία όμως θα επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους στις κοινωνικές δραστηριότητες.

 

Ειδικότερα:

  • Εξετάζονται νέα μέτρα στην εστίαση. Να επιβληθεί εκ νέου ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων μέσα στα καταστήματα αλλά και στα τραπέζια (από 10 άτομα σε 6). Οι σκέψεις είναι να υπάρχει ξανά ο περιορισμός στην πληρότητα στο 80%, έστω κι αν υπάρχουν αντιδράσεις από κάποια κυβερνητικά στελέχη. Και αυτό διότι έχει παρατηρηθεί ότι πλέον τη νύχτα δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας επί της ουσίας. Μέτρο που στην ουσία θα περιορίζει τους εμβολιασμένους οι οποίοι άλλωστε είναι οι μόνοι που μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.

 

  • Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι μάσκες θα επιβληθούν παντού και στους εξωτερικούς χώρους, εάν τα νέα κρούσματα αυξηθούν δραματικά.

 

  • Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και το θέμα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού ειδικά για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 50 ετών αλλά και για κάποιες επαγγελματικές ομάδες. Κάτι που επρόκειτο άλλωστε να εφαρμοσθεί πριν από λίγες εβδομάδες όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, αλλά οι φόβοι για κοινωνικές αντιδράσεις πάγωσε το σχέδιο.

 

  • Πολλά κυβερνητικά στελέχη πάντως εκτιμούν ότι έχουν εξαντληθεί πια τα θετικά μέτρα και οι παροχές και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε άλλες πιο πιεστικές λύσεις για τους εμβολιασμούς. Κάτι που όμως προβληματίζει δεόντως το υπουργείο Υγείας αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή: ethnos.gr