Κατατέθηκε πρόταση για προμήθεια 18 ασθενοφόρων στο Νότιο Αιγαίο
Δωδεκάνησα
19/09/2024
Πρόταση Χρηματοδότησης για την Προμήθεια ασθενοφόρων οχημάτων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027» κατέθεσε η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στην περιφέρειά μας.

Η πρόταση αφορά την προμήθεια 18 ασθενοφόρων οχημάτων, κόστους 1.530.000 ευρώ και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, κόστους 626.510 ευρώ. Συνολικά, η πρόταση προς χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό των 2.156.000 ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2022, είχαν καταγραφεί οι ανάγκες του ΕΚΑΒ και οι προτάσεις έργων υγείας που αφορούσαν το ΕΚΑΒ πανελλαδικά. Με έγγραφό της, πέρυσι, η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Υγείας, γνωστοποίησε, ότι προτάσεις έργων υγείας που αφορούν το ΕΚΑΒ, έχουν συμπεριληφθεί στους πίνακες αναγκών υγείας κάθε περιφέρειας για τη Διαχειριστική περίοδο 2021-2027 και κατ΄ επέκταση στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


Η ενίσχυση, η ανανέωση, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών που χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ προς εκπλήρωση της αποστολής του, κρίνεται μια ιδιαιτέρως αναγκαία κίνηση, για την ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Εμπεριέχει από τη φύση της, πολυπαραγοντικά και ταυτόχρονα σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο για το ίδιο το σύστημα και τις δομές υγείας, όσο και για την ευρύτερη κοινωνία της. Εκσυγχρονίζει και βελτιστοποιεί τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΕΚΑΒ, τόσο προς όφελος των πολιτών της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και των εργαζομένων σε αυτό.
Επιπρόσθετα, με την ικανοποίηση των ανωτέρω αναγκών, βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό και η ικανότητα συνεργασίας του ΕΚΑΒ με τους υπόλοιπους υγειονομικούς σχηματισμούς και φορείς της περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή, δημιουργείται και ένα ανθεκτικό και πρωτίστως αποτελεσματικό περιφερειακό δίκτυο συνεργασίας των υπηρεσιών, των οργανισμών, καθώς και των φορέων γείας και προνοσοκομειακής περίθαλψης, προς όφελος των πολιτών της περιοχής (ΕΚΑΒ, 2η Υ.ΠΕ., Νοσοκομεία, Κ.Υ. κ.ά.).

 
Παράλληλα, ενισχύει σημαντικά και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΕΚΑΒ, την ίδια στιγμή που καλείται να διαμορφώσει και νέες ικανότητες διαχείρισης υγειονομικών κρίσεων (π.χ. σε καταστάσεις πανδημίας / επιδημίας, φυσικών, τεχνολογικών ή ανθρωπογενών καταστροφών, μεγάλων ατυχημάτων).


Ο πληθυσμός που κατοικεί στη γεωγραφική περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι 308.975, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ο οποίος κατά τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαιτέρως την τουριστική περίοδο, υπερδιπλασιάζεται.
Με την αποδοχή και την ικανοποίηση των αναγκών της Πρότασης, τα στελέχη και το προσωπικό των Τομέων ΕΚΑΒ Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.


Την ίδια στιγμή, θα ενισχυθεί σημαντικά η ικανότητα, θα διευρυνθεί το φάσμα των δυνατοτήτων, καθώς και το εύρος των υγειονομικών επιχειρήσεων, στις οποίες το ΕΚΑΒ και οι Τομείς του, θα μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά με απόλυτη επάρκεια.