Συνέντευξη τύπου του Υφυπουργού Ναυτιλίας Στέφανου Γκίκα και του ΓΓ Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη για θέματα Καλύμνου
Δωδεκάνησα
20/08/2024

 

Πριν την έναρξη της τελετής της “AEGEAN REGATTA 2024” στην Κάλυμνο ,Κυριακή 18 Αυγούστου 2024, βράδυ, ,ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, παραχώρησαν συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ.

 

Μετά το καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Ιωάννη Μαστροκούκο, ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας έκανε αναφορές σε θέματα της Καλύμνου και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.

 

Όπως ανέφερε, η Κάλυμνος για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής είναι ένα νησί ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας. Αφού έκανε αναφορά στο μεγάλο Ναυταθλητικό γεγονός της “AEGEAN REGATTA 2024” ,μίλησε για θέματα του νησιού, λέγοντας ότι δεν είναι μόνο το μεγάλο έργο που όλοι περιμένουν, της επέκτασης του προσήνεμου μόλου ώστε να γίνει ένα σύγχρονο λιμάνι ,ένα έργο που θα ξεπεράσει τα 12-13 εκατομμύρια ευρώ. Είναι η ανάδειξη της Καλύμνου σε κέντρο Ναυτικής Εκπαίδευσης ,τιμώντας την πλούσια παράδοση ,ως νησί των σφουγγαράδων αλλά και της Ναυτικής Τέχνης με την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και τη Σχολή Δυτών.

 

Επίσης έκανε αναφορά και στα θέματα ύδρευσης που φροντίζει η Γενική Γραμματεία Νησιωτική Πολιτικής και στη χρηματοδότηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλύμνου ,ώστε να έχει νομική και τεχνική στήριξη στην προσπάθεια που ξεκινά για τη απομάκρυνση όλων των σκαφών που είναι εγκαταλελειμμένα και καταλαμβάνουν χώρο στο λιμάνι. Η κυβέρνηση όπως τόνισε δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο νησιωτικό χώρο και ιδιαίτερη βαρύτητα στην Κάλυμνο.

 

Απαντώντας ο Υφυπουργός σε ερωτήσεις είπε:

 

Για το φορτηγό πλοίο Blue Shark, που βρίσκεται αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Καλύμνου εδώ και 10 μήνες ,ότι έγιναν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, έληξε στις 13 Αυγούστου 2024 η ημερομηνία που είχε δοθεί για την απομάκρυνση του, με την πλοιοκτήτρια Εταιρεία να μην ανταποκρίνεται, και τις αμέσως επόμενες ημέρες το Υπουργείο θα προχωρήσει σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την απομάκρυνση του πλοίου. Εκτιμά ότι αυτό θα γίνει μέχρι τέλος Αυγούστου ή αρχάς Σεπτεμβρίου.

Για τη Σχολή Μηχανικών είπε ότι υπάρχει ένα θέμα ,το Υπουργείο έχει εγκρίνει ένα ποσό της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων για να προχωρήσει η σχολή Μηχανικών, έχουν υποβληθεί τα σχέδια στο Υπουργείο και είναι στη τελική διαδικασία και επειδή ακούγονται και κάποιες άλλες προσεγγίσεις, αλλά αυτή τη στιγμή έχουν γίνει μελέτες για το συγκεκριμένο, υπάρχει χρηματοδότηση, πιστεύει ότι θα πρέπει να μείνουμε εκεί και είμαστε σε καλό δρόμο

Για κάποια άλλα θέματα, τη Σχολή των Δυτών, το κτίριο του Λιμεναρχείου, είπε ότι είμαστε σε συνεννόηση με το Δήμαρχο και τον Έπαρχο με τη αρμόδια ΓΓ.

Κλείνοντας ο Υφυπουργός τόνισε: Σε ότι με αφορά ως Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στα ζητήματα που υπάρχει μία εκκρεμότητα ,θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση ,ώστε σύντομα να επιλυθούν, γιατί αποτελεί και για μας στοίχημα η Κάλυμνος να είναι πραγματικά σημείο αναφοράς για την Ναυτική εκπαίδευση.

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης , ο οποίος εστίασε κυρίως στη διεξαγωγή της “AEGEAN REGATTA 2024” της οποίας είναι και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

 

Δείτε τα όσα είπαν στο video που ετοίμασε η Μπέττυ Μαΐλλη

 

Kalymnosnews.gr

 

 

 

 

Φωτογραφίες