Κόκκινος συναγερμός για πυρκαγιές σήμερα για την Δωδεκάνησο
Δωδεκάνησα
26/07/2024

Σε «κόκκινο συναγερμό» (Red Code) τίθεται σήμερα, με Απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, όλος ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα περιστατικά πυρκαγιάς σε περιοχές όπου θα επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ανάμεσα στις περιοχές αυτές συγκαταλέγεται η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος και η Κάρπαθος, όπου όλος ο μηχανισμός βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιών προβλέπεται να είναι πολύ υψηλός.

Η Απόφαση αναφέρει τα εξής:
«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
να τεθούν σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) την Παρασκευή 26-07-2024, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ δ΄ του Ν. 4662/2020 όπως ισχύει:
• Οι Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου της περιφέρειας Κρήτης.
• Οι Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.


• Οι Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Κω, Ρόδου και Καρπάθου της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς σύμφωνα με την Ομάδα Έκδοσης του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος πυρκαγιών στις εν λόγω περιοχές προβλέπεται να είναι πολύ υψηλός.

Στην κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) ο Εθνικός Μηχανισμός τίθεται σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα για την ετοιμότητα, ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση καταστροφικού φαινομένου και δρομολογούνται δράσεις βραχείας αποκατάστασης, αρωγής και υποστήριξης για τη μετρίαση των επιπτώσεων καταστροφής.

Σημειώνεται ότι, χθες το μεσημέρι, συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου, υπό την προεδρία του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, κου Χρήστου Ευστρατίου, μετά την έκδοση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που κατατάσσει σήμερα το νησί της Ρόδου στην Κατηγορία 4.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
- Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο. Ενημέρωση Πολιτών με Δελτία Τύπου.

- Επιτήρηση «ευπαθών περιοχών» – Μικτές Περιπολίες. Επάνδρωση πυροφυλακίων της πρώην Δασικής Υπηρεσίας.
- Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς.
- Εφαρμογή της απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορία οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δασικές περιοχές. Και οποιοδήποτε άλλο θέμα κριθεί απαραίτητο κατά τη συνεδρίαση.

Επίσης, το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου, εξέδωσε για το ίδιο θέμα, ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου, ενημερώνει, ότι εκδόθηκε ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για την 26η Ιουλίου 2024 με κατάταξη επικινδυνότητας 4 (πολύ υψηλή) για το νησί της Ρόδου.
Λαμβανομένων υπόψη των κλιματολογικών παραγόντων του Νοτίου Αιγαίου (ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες κ.ά.), οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψή τους.

Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται η καύση των υπολειμμάτων καλλιεργειών και οποιαδήποτε άλλη υπαίθρια εργασία με τη χρήση φωτιάς, που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
Σε περίπτωση μη τήρησης των διαλαμβανομένων στις Πυροσβεστικές Διατάξεις θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. Επιπλέον, προβλέπονται ποινές και κυρώσεις από τον Ποινικό Κώδικα ή του άρθρου 26 του ν. 2801/2000 (Α’ 41). Αλλά και περαιτέρω κυρώσεις από άλλες υπηρεσίες, όπως Δασική Υπηρεσία, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.λπ..»

Οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών
• Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά.
• Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
• Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
• Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
• Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
• Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε δασικές περιοχές κατά τις περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς, τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (Τηλ. 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
- την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
- την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- το είδος της βλάστησης που καίγεται (ψηλή, χαμηλή, πυκνή κ.λπ.).