Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, με τον δήμαρχο Χάλκης, Άγγελο Φραγκάκη
Δωδεκάνησα
25/06/2024

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στο kostv ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης με αφορμή την συνάντηση του με τον επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας - Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Κομισιόν, κ. Carsten Rasmussen, όπου συζητήθηκαν και αναλύθηκαν οι ενέργειες του Δήμου Χάλκης  σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης , ουσιαστικά στο πρώτο Gr-Eco islands. 

Ο κ. Φραγκάκης επισημαίνει πως κάτοικοι της Χάλκης παράγουν τη δική τους ενέργεια και μηδενίζουν τους λογαριασμούς ρεύματος της Χάλκης (σε όσους είναι μέλη της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας στην Ελλάδα) , σε συνεργασία με τον Δήμο, καλύπτουν πλήρως τις ενεργειακές τους ανάγκες και μηδενίζουν τον λογαριασμό ρεύματος, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου του νησιού, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GReco Islands, ενώ γίνονται προσπάθειες από πλευράς δήμου  να καλυφθούν στο 100%  οι ανάγκες όλων των κατοίκων του νησιού μέσω της μεθόδου του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού.

Σημαντικά τα όσα σημειώνει  για το πρώτο ηλεκτρικό σκάφος, χορηγία της εταιρείας Παπαστράτος, στο πλαίσιο των προσπαθειών της εταιρείας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Το σκάφος είναι ηλιακά ηλεκτροκίνητο, με ενσωματωμένα πάνελς φωτοβολταϊκών και φορτίζει είτε από τον ήλιο είτε με παροχή ρεύματος. Ο σχεδιασμός του έχει βασιστεί σε παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική και η λεμβολόγηση γίνεται από οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Πάτμο, ενώ η κατασκευή και ο εξοπλισμός αυτών των τύπων σκαφών θα δημιουργήσει θετικό οικονομικό αντίκτυπο , ενώ αναμένεται η αδειοδότηση του από το αρμόδιο υπουργείο για να καθοριστεί ο τρόπος λειτουργίας του. 

Η απόκτηση του ηλεκτροκίνητου σκάφους αποτελεί για τον Δήμο Χάλκης ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την Πράσινη Μετάβαση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και μία επιπλέον δέσμευση με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη συνέχεια της υλοποίησης έργων και δράσεων που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση της αειφορίας στο νησί, επισημαίνει ο δήμαρχος Χάλκης ο οποίος ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη  Γιώργος Χατζημάρκο για τις ενέργειες με στόχο την την πλήρη απανθρακοποίηση του νησιού.






 

 

Ρεπορτάζ