Συνεχίζεται η κατάληψη της ΑΣΤΕΡ- Την ένταξη της στο υπουργείο Παιδείας ζητούν οι σπουδαστές
Δωδεκάνησα
18/12/2021

«Περιμέναμε να μπούμε σε πανεπιστήμιο», είναι μία φράση που περιγράφει αυτό που ζουν εδώ και (αρκετά) χρόνια οι φοιτητές της ΑΣΤΕΡ και άλλων τουριστικών σχολών της χώρας, και είναι αυτό που λέει και η Πρόεδρος του Διοικητικού τους Συμβουλίου, κα Γαρυφαλιά Τσαμαντιώτη, μιλώντας για την κατάληψη, τα αιτήματα, τα μαθήματα αλλά και πώς βλέπουν το μέλλον της Σχολής που επί δεκαετίες τροφοδότησε την τουριστική υποδομή της χώρας με τα καλύτερα στελέχη που συνέβαλαν στο να «χτιστεί» ο μύθος του ελληνικού τουρισμού...

Μέσα στο πανέμορφο, μέχρι σήμερα ακόμη, κτήριο της ΑΣΤΕΡ, η κα Τσαμαντιώτη, εκπροσωπώντας τους συμφοιτητές της, που βρίσκονται σε κατάληψη για δέκατη ημέρα σήμερα, μίλησε για το πώς έφθασαν μέχρι εδώ και τι ζητούν.

Σύμφωνα με την ίδια, λοιπόν, η κατάληψη αποφασίστηκε έπειτα από δημοκρατική ψηφοφορία, για τους εξής λόγους: Καταρχάς, επειδή το πτυχίο τους δεν είναι επιπέδου 6, όπως των υπόλοιπων πανεπιστημίων.

Και αναφέρει: «Εισαχθήκαμε σ’ αυτή τη Σχολή έπειτα από πανελλαδικές εξετάσεις και ως επιτυχόντες αυτών, περιμέναμε να είμαστε σε ένα πανεπιστήμιο. Αλλά, δεν είμαστε σε πανεπιστήμιο. Το πτυχίο μας είναι επιπέδου 5, δεν αναγνωρίζεται γενικότερα στην Ελλάδα, δεν έχουμε δυνατότητα μεταπτυχιακού στην Ελλάδα, δεν έχουμε σίτιση, δεν λειτουργεί η στέγαση.

Γιατί, πάνω στα κτήρια υπάρχουν δωμάτια, μπορούμε να μείνουμε. Αλλά, ο προϋπολογισμός  από το Κράτος ολοένα και μειώνεται, δεν γίνεται σωστή εκμετάλλευσή του, το Υπουργείο Τουρισμού μας αγνοεί τελείως».

Όπως εξηγεί, ως φοιτητές, θέλουν πάρα πολύ να ενταχθούν στο Υπουργείο Παιδείας γιατί με το που μπουν θα λυθούν τα μισά προβλήματά τους. Δηλαδή, το πτυχίο τους θα είναι επίπεδου 6, που είναι πολύ σημαντικό. Αλλά, το Υπουργείο Τουρισμού δεν θέλει να υπαχθούν στο Υπουργείο Παιδείας και δεν γνωρίζουν για ποιους λόγους, ίσως εγωιστικούς.

Ακόμη, επί της ουσίας δεν έχουν πάσο, δηλαδή φοιτητική ταυτότητα, αφού αναγνωρίζεται... μόνο στη Ρόδο ενώ όταν θέλουν να ταξιδέψουν στο μέρος τους δεν δέχονται την... Α4 σελίδα που τους παρέχουν. Επίσης, δεν έχουν δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus.

Η Πρόεδρος των φοιτητών, λέει, ακόμη, ότι, στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες, με επιστολές, με καταλήψεις ωστόσο τους αγνοούν παντελώς. Δεν παραλείπει, πάντως, να πει ότι αυτή τη φορά έχουν κάνει κάποια βήματα καθώς έχουν προσπαθήσει μέσω των ΜΜΕ να δώσουν δημοσιότητα στα αιτήματά τους, πάλι, όμως, χωρίς ανταπόκριση.

Πηγή: rodiaki.gr