Τι θα ισχύσει με την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα
Αθλητισμός
14/07/2021

Από τις 16 Ιουλίου θα έχουν ισχύ τα νέα μέτρα που αφορούν τα γήπεδα και τον τρόπο με τον οποίο θα μπαίνουν οι θεατές μέσα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. 

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν χθες από την κυβέρνηση, επί της ουσίας δεν αλλάζει απολύτως τίποτα με βάση αυτά που γνωρίζαμε εδώ και μερικές ημέρες, μιας και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους φιλάθλους. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι αν τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και με ποιον ελεγκτικό μηχανισμό. Η χωρητικότητα των γηπέδων «κλείδωσε» στο 80% ενώ θα είναι εφικτό να μπουν ανήλικοι (σε ποσοστό 5%) που θα έχουν όμως υποβληθεί σε τεστ.

Αναλυτικά:
-25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα
-8.000 για κλειστά γήπεδα

Εφαρμογή που θα κάνει ειδικό «σκανάρισμα»
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιηθεί μια ειδική εφαρμογή η οποία θα «σκανάρει» τα πιστοποιητικά εμβολιασμού προκειμένου να γίνεται επαλήθευση των στοιχείων του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όπως είπε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η εφαρμογή θα λέγεται “Covid Free GR” και θα έχει τη δυνατότητα να κάνει επαλήθευση όχι μόνο τα Ελληνικά αλλά και τα Ευρωπαϊκά πιστοποιητικά, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο ότι «δεν θα κρατάει τα προσωπικά δεδομένα».

Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται. Η εφαρμογή “Covid Free GR” είναι διαθέσιμη από τις 13 Ιουλίου για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android. Υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η “Covid Free GR” μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.