Ένας 17χρονος Σύριος ήταν ο διακινητής των μεταναστών
Αστυνομικά
01/10/2024
Ένας 17χρονος Σύριος, κατηγορείται ότι ήταν ο χειριστής του ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε 16 αλλοδαπούς από τις γειτονικές ακτές στην Κω, χωρίς σωσίβια, με αποτέλεσμα όταν οι αλλοδαποί μεταφερόμενοι βρέθηκαν στο νερό, μία γυναίκα να βρει τραγικό θάνατο!

Το περιστατικό συνέβη ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ), το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ακυβέρνητο πνευστό ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος με ικανό αριθμό επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Φωκά στην Κω, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και έτερο ΠΛΣ να μεταβεί στο σημείο, για την παροχή συνδρομής. Το ταχύπλοο σκάφος, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή και λόγω του υψηλού κυματισμού, ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να βρεθούν στη θάλασσα οι συνολικά δεκαέξι (16) επιβαίνοντές του, οι οποίοι δεν έφεραν σωσίβια.


Το περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προέβη στη διάσωση δεκαπέντε (15) αλλοδαπών και την ανάσυρση μίας γυναίκας χωρίς τις αισθήσεις της, τους οποίους περισυνέλεξε και μετέφερε στο λιμάνι της Κω. Από εκεί, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Κω, ενώ δύο άνδρες εξ αυτών διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κω «Ιπποκράτειο», όπου νοσηλεύονται. Η γυναίκα παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κω «Ιπποκράτειο», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.


Στο πλαίσιο της προανάκρισης που έγινε από το Λιμεναρχείο Κω, αναγνωρίστηκε από τους αλλοδαπούς διασωθέντες ένας 17χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Συρίας) ως ο χειριστής του ταχύπλοου σκάφους που τους μετέφερε και συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 25 του Ν.5038/2023 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις), του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση), του άρθρου 187 του Π.Κ. (Εγκληματική οργάνωση) και του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα). Σε βάρος του συλληφθέντος κινήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.