Xωρίς το έθιμο της ρίψης βαρελότων τελέστηκε φέτος η καθιερωμένη ''πρώτη'' Ανάσταση στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα Κω
Τοπικά
01/05/2021

Εξαιτίας του γεγονότος ότι φέτος λόγω της Πανδημίας υφίστανται ακόμη και μέσα στην Μεγάλη εβδομάδα, ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δεν επετράπη τελικά στους κατοίκους της περιοχής της Πλατείας Διαγόρα να τηρήσουν εφέτος, το εντυπωσιακό ''εκρηκτικό'' έθιμο με τη ρίψη βαρελότων και αυτοσχέδιων εκρηκτικών πυροτεχνημάτων, έξω από τον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Κω.

Από πολύ νωρίς είχαν συγκεντρωθεί περιμετρικά του Ναού αστυνομικοί της Ασφάλειας οι οποίοι και ενημέρωναν τους παρευρισκομένους ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί σε κανέναν να προβεί στην ρίψη βαρελότων, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί εντολή του Εισαγγελέα Κω, ενώ οι αρκετοί αστυνομικοί που ήταν παρόντες με πολιτική ενδυμασία (εκτός από ένα τροχονόμο μοτοσυκλετιστή) προειδοποίησαν έγκαιρα τους παρισταμένους που είχαν στην κατοχή τους βαρελότα, ότι εφόσον προβούν στην οποιαδήποτε ρίψη πυροτεχνημάτων ή άλλων εκρηκτικών μικρής ισχύος τότε είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε συλλήψεις κινώντας παράλληλα την αυτόφωρη διαδικασία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι η 2η χρονιά εν μέσω πανδημίας που δεν πραγματοποιείται αυτό το παλαιό ιστορικό έθιμο του νησιού μας, αφού φέτος επέτρεψαν στους πιστούς να κτυπήσουν μόνο την καμπάνα και να ανταλλάξουν ευχές. Να σημειωθεί ότι το παρόν έδωσαν αρκετά στελέχη της δημοτικής Αρχής, προεξάρχοντος του Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά ο οποίος τήρησε το έθιμο χτυπώντας δυνατά και χαρμόσυνα την καμπάνα του Αγίου Παντελεήμονα στις 12 ακριβώς το μεσημέρι, ενώ και ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Κανταρζής ήταν παρών καθ'όλη την διάρκεια της σεμνής τελετής της πρώτης Αναστάσεως μαζί με λιγοστούς πιστούς που επέλεξαν να εισέλθουν εντός του Ιερού Ναού.

 Για την ιστορία να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο έθιμο καθιερώθηκε από τον κ. Αντώνη Θαλασσινό και τους κατοίκους της περιοχής πλησίον του Αγίου Παντελεήμονα από το μακρινό 1972 και επαναλαμβάνεται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα κάθε Μεγάλο Σάββατο στις 12 η ώρα το μεσημέρι στον δρόμο μπροστά από το γραφικό εκκλησάκι. Να σημειωθεί επίσης ότι φέτος προσήλθαν περιμετρικά του ναού λιγοστοί πιστοί οι οποίο ήταν επί το πλείστον κάτοικοι της περιοχής, εξαιτίας των περιορισμών που ισχύουν (λόγω της έκτακτης υγειονομικής κατάστασης). Αναλυτικά το έθιμο επιτάσσει, όσοι παρευρίσκονται στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας να εισέρχονται εντός του Ναού και να προσκυνούν την εικόνα του Αγίου, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί το δυνατό χτύπημα της καμπάνας και στη συνέχεια η μαζική ρίψη βαρελότων με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα και επευφημίες και στο τέλος εύχονται όλοι καλή Ανάσταση προτού αποχωρήσουν από το εκκλησάκι.

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ