Ομόφωνα ''ΝΑΙ'' από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Κω για τη Συνδιοργάνωση Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Κω
Τοπικά
27/01/2021

Εγκρίθηκε ομόφωνα  από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Κω, η κοινή πρόταση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ για τη συνδιοργάνωση Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Κω με θέμα “ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ”. Κατόπιν αυτού, το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Κω, με σκοπό τη λήψη της οριστικής απόφασης.

Πρόταση του Δήμου της Κω,  να αναλάβει την επιχορήγηση του Προγράμματος με 100.000 € ετησίως για πέντε χρόνια, υπό μορφή δωρεάς προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής¨.  Σε αυτό το πλαίσιο  η κατανομή θα γίνει ως εξής: 

Αμοιβές Διδασκόντων   43.000 , Διοικητική και Τεχνική Υποστήριξη   22.000, Μετακινήσεις Διδασκόντων και λοιπού προσωπικού   17.000 , Εξοπλισμός         4.000 , Βιβλία  3.000, Αναλώσιμα  4.000, Διάφορα  2.000 και Προβολή  5.000.

 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Με απαρτία επί των μελών της, ( 15 παρόντες ) ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Κω μέσω Τηλεδιάσκεψης, με μοναδικό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη την :

Έκφραση γνώμη επί της κοινής πρότασης του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ για συνδιοργάνωση Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Κω με θέμα “ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ”.

Πριν την έναρξη της 1ης  συνεδρίασης του έτους διαβάστηκε η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Κω  οι οποίοι δεν παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση και τόνισαν μέσα από την ανακοίνωση τους πως είναι άδικο να μη φιλοξενεί καμιά δομή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η Κως και σίγουρα πρέπει να μπει στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, με την ίδρυση προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού τμήματος.

 

Εισήγηση Δημάρχου Κω : Πρέπει να είμαστε παρόντες ή πρωταγωνιστές . Η Κως πρέπει να είναι πρωταγωνιστής και να υπηρετήσουμε τις επόμενες γενιές  στο δρόμο της ενότητας . Πρέπει να παλέψουμε για όλα, αναλαμβάνουμε τη συνευθύνει ως δήμος.  Η συζήτηση έχει ν κάνει με 2 άξονες , τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών στο νοσοκομείο και το νέο νοσοκομείο. Παλεύουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Στηρίζουμε τους επικουρικούς γιατρούς με παροχή 450 ευρώ σε διατροφή. Διεκδικούμε τη στελέχωση του νοσοκομείου .  Η ενότητα των δυνάμεων μας είναι κυρίαρχος της πορείας της κοινωνίας. Μετά από πολλά χρόνια αδράνειας  σε ότι φορά στο νοσοκομείο. Είχε μπει στο συρτάρι λόγω παθογένειας. Ζητάμε το 2021 το αυτονόητο. Το νοσοκομείο. Είναι φιλόδοξος στόχος. Εμείς θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Υπήρξε διάλογος με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Άναψε το πράσινο φως. Αναμένουμε το χρηματοδοτικό εργαλείο και πως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Δεν χωρούν μικροπολιτικές σε αυτό το ζήτημα.  Είναι ιστορικό ζήτημα και  όλοι μαζί θα συμπορευτούμε για τα επόμενα βήματα.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Λείπει από την Κω. Η Κως παρακολουθούσε τόσα χρόνια την ανάπτυξη άλλων περιοχών με σχολές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης . Να δώσουμε τα χέρια και να κάνουμε μια νέα αρχή. Ιστορική παρακαταθήκη το ιστορικό (ιατρικής σχολής ή συναφή ειδικότητες) από τον Ανδρέα Χατζημιχαήλ. Ο δήμαρχος διάβασε όλα τα στάδια που εδώ και 30 χρόνια , η Κως και αξιόλογοι συμπατριώτες, μας πάλευαν για ίδρυση σχολής ή ινστιτούτου. Είμαι ξεκάθαρος τόνισε ο δήμαρχος, πρέπει όλοι μαζί να πορευτούμε χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τα παρατήσουμε τόνισε ο κ. Νικηταράς, το επιτάσσει η ιστορική αναγκαιότητα. Παλεύουμε να βάλουμε την Κω στον χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η Κως θα πάρει αυτό που μπορεί να υπηρετήσει. Είμαστε παρόντες σε συζήτηση με την κυβέρνηση, το υπουργείο παιδείας και πρυτάνεις.  |"Παντρεύουμε" την τοπική οικονομία, την ιστορία μας και μπορούμε να κάνουμε Μεταπτυχιακό τμήμα 2 τμημάτων, το  υγείας και ευεξίας βασισμένο στη διοίκηση, στον τουρισμό  και στο marketing, με στόχο να δημιουργήσουμε στελέχη. Χρονική διάρκεια  Μεταπτυχιακού Τμήματος ένα έτος. Έξι μήνες διαζώσης μαθήματα και έξι μήνες με τηλεδιάσκεψη. Ο δήμος θα χρηματοδοτεί για 5 χρόνια το  Μεταπτυχιακό Τμήμα με 100 χιλ. το χρόνο, για να βοηθήσει το  πανεπιστήμιο,  να κάνει εκτός έδρας το Μεταπτυχιακό τμήμα.  Θέλουμε να εδραιώσουμε την Κω στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση για να επιστρέψει ανταποδοτικά στην Κω. Πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να γίνει το Μεταπτυχιακό και να επιστρέψει ως υπεραξία στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Ο δήμος και η τοπική κοινωνία πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στο νησί μας , χέρι χέρι  να κάνουμε  πράξη αυτό το ιστορικό εγχείρημα. Η κοινωνία αυτές τις "μάχες" θέλει να δίνει. Όλοι  μαζί να είμαστε νικητές. Κατέθεσα την αγωνία μου για μια Κω πρωταγωνιστή.

 Ο πρόεδρος στη συνέχεια έδωσε το λόγο στους παρόντες για ερωτήσεις. Ο κ. Δημήτρης Καραματζιάνης τόνισε πως αυτό το βήμα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Έθεσε ερώτηση για μοριοδότηση  των θέσεων,  και την επιδότηση στέγης τι θα καλύψει...  Ο δήμαρχος Θ.Νικηταράς έδωσε απαντήσεις σημειώνοντας τη σημαντικότητα του ζητήματος με τις παροχές που δίνονται. O κ. Χρυσουλάκης ρώτησε για τον τρόπο επιλογής .

 

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΔΠΜΣ “ΠΡΟΗΓΜΕΝΑΣΥΣΤΗΜΑΤΑΔΙΟΙΚΗΣΗΣ”

(MScinADVANCEDMANAGEMENTSYSTEMS)

“ΠροηγμέναΣυστήματαΔιοίκησης’’ (MScinAdvancedManagementSystems) μεδύοκατευθύνσεις: ΔιοίκησηΟργανισμώνκαιΕπιχειρήσεων (OrganizationalandBusinessManagement) καιΤουρισμός – ΥγείακαιΕυεξία (Tourism – HealthandWellness). 

Σκοπός του ΔΠΜΣ είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων, σε σύγχρονα θέματα διοίκησης κυρίως στον τομέα της παροχής υπηρεσιών καθώς και ειδικότερα στον Τουρισμό και τις υπηρεσίες υγείας και ευεξίας, σε απόφοιτους Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που θα γίνουν δεκτοί στο ΔΠΜΣ δεν θα επιβαρύνονται με δίδακτρα  καθώς το κόστος θα χρηματοδοτείται από επιχορήγηση του Δήμου Κω, ο οποίος θα διαθέσει και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις εντός των διοικητικών του ορίων προκειμένου να διεξαχθούν  σε αυτές τα μαθήματα που θα διδαχθούν  δια ζώσης.

Τα υπόλοιπα μαθήματα, που δεν θα υπερβαίνουν το 50% του συνόλου των μαθημάτων, θα διεξαχθούν με μεθόδους εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας.

Το σύνολο των μαθημάτων που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση του ΔΠΜΣ είναι έντεκα (11) εκ των οποίων τα έξι (6) αποτελούν τα μαθήματα κορμού και τα πέντε (5) τα μαθήματα κατεύθυνσης. Ως προς τα μαθήματα κατεύθυνσης οι φοιτητές/φοιτήτριες πρέπει να επιλέξουν πέντε (5) από τα έξι (6) που προβλέπονται συνολικά ενώ έχουν και τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν ένα μάθημα της κατεύθυνσης που έχουν επιλέξει με ένα μάθημα της άλλης κατεύθυνσης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα και το σύνολο των διδακτικών πιστωτικών μονάδων, που απαιτούνται για τη λήψη του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών (Μ.Δ.Σ), ανέρχεται σε 60 ECTS.

Η διάρκεια διεξαγωγής κάθε μαθήματος είναι 30 ώρες και οι αναθέσεις διδασκαλίας πραγματοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα κατά την πραγματοποίηση του ΔΠΜΣ νομοθεσία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα μαθημάτων του ΔΠΜΣ είναι το εξής:

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΡΜΟΥ

 

 

  1. Καινοτομία και Ηγεσία

 

 

  1. Εφαρμοσμένη Χρηματοοικονομική

 

 

  1. Επιχειρηματικότητα και Τοπική Ανάπτυξη

 

 

  1. Λογιστική και Χρηματοδότηση Νεοφυών Επιχειρήσεων

 

 

  1. Στατιστικές Μέθοδοι για Επιχειρήσεις

 

 

  1. Ψηφιακός Μετασχηματισμός σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς

 

                         

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

  1. Σύγχρονες  Τεχνικές Διοίκησης

 

  1. Ειδικές Εναλλακτικές μορφές Τουρισμού
  1. Έλεγχος και Διαφάνεια στο Δημόσιο Τομέα

 

  1. Ανάπτυξη και διαχείριση Τουριστικών Προορισμών και Εκδηλώσεων
  1. Εφαρμοσμένα Συστήματα Κοστολόγησης

 

  1. Πολιτιστικός Τουρισμός
  1. Ειδικά Θέματα Μάρκετινγκ

 

  1. Οργάνωση και Διοίκηση Τουρισμού Υγείας
  1. Σύγχρονες Μέθοδοι Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων

 

  1. Τουρισμός Ευεξίας και Τοπική Ανάπτυξη
  1. Τράπεζες και Τραπεζικό Περιβάλλον

 

  1. Διοίκηση Μονάδων Υγείας
 

 

 

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΠΜΣ

Το κόστος της λειτουργίας του ΔΠΜΣ εκτιμήθηκε ότι θα ανέρχεται ετησίως σε €100.000 το οποίο αναλύεται ως εξής:

Αμοιβές Διδασκόντων

43.000

Διοικητική και Τεχνική υποστήριξη

22.000

Μετακινήσεις Διδασκόντων και λοιπού προσωπικού

17.000

Εξοπλισμός

4.000

Βιβλία

3.000

Αναλώσιμα

4.000

Διάφορα

2.000

Προβολή

5.000

 

 Η διάρκεια κάθε μαθήματος είναι 30 ώρες και οι αναθέσεις διδασκαλίας πραγματοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα, κατά την πραγματοποίηση του ΔΠΜΣ νομοθεσία.

  • Στις αμοιβές διδασκόντων περιλαμβάνονται οι αμοιβές των διδασκόντων και προσκεκλημένων ομιλητών στο πλαίσιο των διαλέξεων των μαθημάτων ή σε διαλέξεις ανοιχτές και προς τους κατοίκους της Κω.
  • Η διοικητική υποστήριξη αφορά δαπάνες για τις εκτός ωραρίου εργασίες του διοικητικού προσωπικού των δύο πανεπιστημίων καθώς και εξωτερικών συνεργατών που δύναται να απασχοληθούν για ανάγκες του προγράμματος που δεν θα μπορούν να καλυφθούν από το διαθέσιμο προσωπικό.

Η Μαρία Φρατζάκη πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω  ρώτησε που θα είναι η έδρα  και από που θα δίνεται το πτυχίο.  Ο δήμαρχος τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν τη βούληση των δυο πανεπιστημίων για να εξειδικευτεί και ψηφιστεί στη συνέχεια από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και τις πρυτανείες.

Ο Φ.Παπανικολάου ρώτησε για το πότε θα ξεκινήσει η πρωτοβουλία. Ο δήμαρχος τόνισε πως αυτό θα γίνει από Οκτώβριο αν όλα πάνε καλά. Σε ερώτημα του συλλόγου Γυμναστών Κω, ο δήμαρχος σημείωσε πως το βλέμα μας δεν είναι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και σε πανεπιστήμια εξωτερικού. 

Ο Στέλιος Δρόσος ρώτησε αν είναι προαπαιτούμενο το 6μηνο διαζώσης και ποιες είναι οι εγκαταστάσεις που θα στεγαστεί. Ο δήμαρχος τόνισε πως είναι εξασφαλισμένο το 6μηνο με τηλεργασία και 6μηνο διαζώσης. Ο χώρος έχει βρεθεί αλλά δεν το ανακοίνωσε επειδή μπορεί αυτό να αλλάξει, αλλά έχει εξασφαλιστεί.  Ο κ. Θεοδόσης Παράσχος έκανε 2 ερωτήσεις αν ο δήμος αναλαμβάνει το κόστος και αν το διοικητικό προσωπικό θα είναι από Κω ή από αλλού . Το Μεταπτυχιακό είναι δωρεάν απάντησε ο δήμαρχος Κω , σημειώνοντας πως  ο δήμος αναλαμβάνει κάποια κόστη και το μόνο που χρειάζεται είναι γραμματειακή υποστήριξη στο δήμο της Κω. Ο κ. Παράσχος ρώτησε επίσης αν μπορεί το κράτος να επιδοτήσει την προσπάθεια και ο δήμαρχος τόνισε τις δυσκολίες για το εγχείρημα αυτό και την ανταγωνιστικότητας με άλλα μέρη. 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Δημήτρης Καραματζιάνης: Πρότεινε να εκπονηθούν εργασίες πάνω στον τουρισμό και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού  με στόχο να επιλεχθούν επιχειρήσεις ή σωματεία και να εμπλακούν σε αυτά.

Γ. Χρυσουλάκης ΤΕΕ:  Χαιρέτισε την πρωτοβουλία και  επισήμανε πως το ΤΕΕ συντάσσετε στο πλάι του δήμου. Εύστοχη χαρακτήρισε την επιλογή των τμημάτων και πρότεινε να γίνουν στο μέλλον και ξενόγλωσσα τμήματα  καθώς επίσης  και την  εναλλακτική των ψηφιακών ομάδων. Ζήτησε την αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών στο Ψαλίδι

Φ.Παπανικολάου: Mας πήγε πολύ πίσω το ιατρικό τμήμα. Υπάρχει ρεαλισμός στην πρωτοβουλία του δήμου.  Το ΕΠΑΛ έχει υλοποιήσει προγράμματα ΕΡΑΣΜΟΥΣ  και κατανοούμε τη σημαντικότητα του θέματος. Είναι καλό να γίνει στο νησί μας  να γίνουν τα προγράμματα υγείας και ευεξίας και στο μέλλον να ενισχυθούν προσθέτοντας στο μέλλον κι άλλα.

Κλεοπάτρα Μισαηλίδου Σύλλογος αποφοίτων γυμναστών Κω:   Είναι πολύ σημαντικά τμήματα τα τμήματα υγείας και ευεξίας και σε οτιδήποτε μπορεί ο σύλλογος γυμναστών  να βοηθήσει θα το κάνει.

Μαυρίδης:  Ξεκινάμε ένα σημαντικό βήμα αρκεί να αντιληφθούμε τα πλεονεκτήματα. Ανάγκη η ίδρυση παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση, την εξέλιξη του προγράμματος καθώς και  του ανταγωνισμού. 

Χρήστος Έψιμος σύλλογος Λογιστών Κω: To θέμα το σημερινό είναι το σημαντικότερο που διαβουλευόμαστε. Βάζουμε τις βάσεις για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση για να δοθεί η ευκαιρία σε φοιτητές για εξειδίκευση.  Θέτω τον εαυτό μου ως υποψήφιος φοιτητής στο τμήμα. Να γίνει φορέας για να συμβάλει στην ορθολογική κατεύθυνση.

Κατερίνα Γαβαλά πολιτευτής ΚΙΝΑΛ αντιπρόεδρος ΙΣΚ:  Δήμαρχε κάνατε ένα σημαντικό βήμα και είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα να έρθει στην Κω , ένα Μεταπτυχιακό. 

Στέλιος Δρόσος:  Πρέπει να γίνει μελέτη , μέριμνα για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Αν μπορούμε να το υποστηρίξουμε . Η θέση του συλλόγου εστίασης  είναι να είναι μια μόνιμη πρωτοβουλία

Ειρήνη Παναγιωτοπούλου ΕΕΣ Κω : Η Κως αξίζει μια σχολή ή ένα Μεταπτυχιακό. Είναι μια καλή προσπάθεια και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο εγχείρημα.

Νίκος Χατζηβασίλης: Θετική η προσπάθεια του δήμου και όλοι να είμαστε θετικοί.

Νίκος Σοφός: Mοιραζόμαστε όλοι το ίδιο όραμα που θα φέρει νέες συνεργασίες που θα συμβάλει σε όλους τους τομείς αναβαθμίζοντας το νησί μας. Το Ακαδημαϊκό σκέλος  εγείρει πολλά ερωτήματα. Συνήθως είναι 3 εξάμηνα  στο Μεταπτυχιακό γιατί εμείς θα έχουμε 2 ρώτησε ο κ. Σοφός. Σε ότι αφορά στα δωρεάν δίδακτρα έθεσε τον προβληματισμό κύρους του Μεταπτυχιακού.  

Δήμαρχος Κω: Είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε , η δημοτική αρχή ακούει την κοινωνία.  Είμαστε παρόντες και νικητές για την Κω που ονειρευόμαστε.

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνα η πρόταση  επί της κοινής πρότασης του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ για συνδιοργάνωση Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Κω με θέμα “ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ”.

Ρεπορτάζ