Πλήθος προσκυνητών στο Πανηγύρι της Παναγίας στην Καρδάμαινα, με τον πατροπαράδοτο «χορό της κούπας»
Τοπικά
08/09/2024

Πλήθος προσκυνητών απ' όλο το νησί, τίμησε και φέτος  το πανηγύρι της εορτής της Παναγίας στην Καρδάμαινα, που αποτελεί ένα από τα πιο παλιά και μεγάλα πανηγύρια του νησιού .

Νωρίς το απόγευμα έγινε ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου με τερματισμό την εκκλησία που καθιέρωσε ο π. Ιωάννης Περαντωνάκης να γίνεται σε ανάμνηση των παλιών διασκορπισμένων αγροτών της Καρδάμαινας οι οποίοι κατέβαιναν από τις μάντρες για να τιμήσουν αυτή την ημέρα την Παναγίας.

Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν ποικιλία μεζέδων ( κατσίκα κοκκινιστό και μοσχάρι με πιτταρίδια) και μουσική, ενώ το Λύκειο Ελληνίδων Καρδάμαινας, γεμάτο νιάτα και ζωντάνια, παρουσίασε άψογα τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας και καταχειροκροτηθηκε!

 Στην συνέχεια  ο χορός της «Κούπας» ένας κλασικός νησιώτικος «ίσος» τον οποίο «σέρνει» ο παπάς κρατώντας μια κούπα, ένα πανέρι ψάθινο, ακολουθούμενος από τους επιτρόπους. Όταν ένα ζευγάρι θέλει να χορέψει, βγαίνει μπροστά, η γυναίκα παίρνει την κούπα, πήγαινε στη κορυφή, ο άντρας ρίχνει μέσα χαρτονομίσματα πιάνοντας την με το ένα χέρι και με το άλλο τους υπολοίπους. Το κάθε ζευγάρι, αφού χορεύει το γύρο του, δίνει τη θέση του στο επόμενο που παίρνει την κούπα με την ίδια διαδικασία. 

Στην παραδοσιακή ορχήστρα  συμμετείχαν οι μουσικοί: Δαυίδ Νέσκες (βιολί), Αντώνης Λύχνος (βιολί), Μανώλης Μάμμης (τουμπελέκι, λύρα, τραγούδι), Νικήτας Καμπουράκης (λαούτο) και Δημήτρης Σαρρής (κιθάρα).

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ