Κηρύχθηκε το 2022 ως έτος ''Μικράς Ασίας'' στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω
Τοπικά
17/02/2022

Αφιέρωση των ''Ιπποκρατείων 2022''  στην επέτειο 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Κηρύχθηκε το έτος 2022 ως έτος ‘’Μικράς Ασίας’’ ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η αφιέρωση των εκδηλώσεων των ‘’Ιπποκρατείων 2022’’ στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέβη Βλάχου, στην εισήγησή της, υπογράμμισε τους λόγους για τους οποίους οφείλουμε όλοι να τιμούμε αυτήν τη θλιβερή σελίδα της Ελληνικής Ιστορίας, επισημαίνοντας μάλιστα τον ηγετικό ρόλο που θα διαδραματίσει στην οργάνωση των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων μνήμης ο Σύλλογος Μικρασιατών Κω ‘’Ο Ηρόδοτος’’ και δη ο πρόεδρος του, Αλέκος Μαρκόγλου.

Η ίδια, υπενθύμισε ότι η Κως συγκαταλέγεται στους τόπους που δέχθηκαν μεγάλο κύμα προσφύγων από τα παράλια της Ιωνίας. 

Θετικές ήταν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το θέμα.

Ειδικότερα, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης 'Όραμα & Δράση'', Ιωάννα Ρούφα, ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με την πρόταση για κήρυξη του 2022 ως έτους ''Μικράς Ασίας'' και αφιέρωση των εκδηλώσεων των ''Ιπποκρατείων 2022'' στην επέτειο 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά με τέτοιον τρόπο που να αποτυπώνει τον τραγικό απολογισμό.

Η ίδια, προτείνει, εν ολίγοις, να διοργανωθούν κατάλληλες εκδηλώσεις με σημαντικές ιστορικές αναφορές που θα βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει την κρισιμότητα αυτής της ματωμένης περιόδου και του αντίκτυπου που είχε στο ρου της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Από την πλευρά της, η Κική Μακρή, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ''Λαϊκή Συσπείρωση'' στη σύντομη τοποθέτησή της, επεσήμανε ότι ο Δήμος Κω καλώς αποφασίζει να τιμήσει τη μνήμη των σφαγιασθέντων της Μικρασιατικής Καταστροφής και μάλιστα σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να ρίξει άπλετο φως σε πτυχές της ιστορίας που ουσιαστικά δεν έχουν καταγραφεί στην επίσημη βιβλιογραφία. 

Ρεπορτάζ