Πανηγυρικός εσπερινός στο Ιερό παρεκκλήσι Αγίου Ελευθερίου Κω
Τοπικά
14/12/2021

Με αρκετό κόσμο παρά τις έντονες βροχοπτώσεις, εψάλη απόψε Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο πανηγυρικός εσπερινός στο  Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου Κω από την ενορία Αγ. Πάντων και τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά. Την ημέρα της εορτής του Αγίου Ελευθερίου, η εκκλησία τιμά και τη μνήμη της μητέρα του Ανθίας, του Αγίου Κορέμονος (του επάρχου της Ρώμης), αλλά και των δύο δημίων που τον αποκεφάλισαν και αποκεφαλίστηκαν γιατί πίστεψαν στον Χριστό. Τα λείψανα του Αγίου Ελευθερίου βρίσκονται στον ομώνυμο ναό στο Ριέτι της Ιταλίας.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε με συγκίνηση στον θαυμαστό βίο και το μαρτύριο του Αγίου Ελευθερίου κι επεσήμανε πως «Μνημονεύουμε κάθε φορά και ευχαριστούμε τον δάσκαλο Κωνσταντίνο Μανώλακα που έδωσε το οικόπεδο δίπλα ακριβώς από το σπίτι του και τους Θεόδωρο και Ερατώ Παυλάκη που η μεγάλη πίστη τους συντέλεσε στο να κτιστεί ο ιερός αυτός ναός τον οποίο εγκαινίασε ο μακαριστός Μητροπολίτης Εμμανουήλ το 1948″, τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Το κτίσιμο του ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Ελευθερίου ήταν αποτέλεσμα ενός θαύματος, μιας και οι κάτοικοι αυτής της περιοχής στους μεγάλους βομβαρδισμούς από τους γερμανούς του ’43, έκανε τους ανθρώπους εδώ να φύγουν από τα σπίτια τους και να κρυφτούν στο ποτάμι. Και ο δάσκαλος Μανώλακας προσπάθησε να πάρει μαζί του ό τι πολυτιμότερο είχε. Αυτή την μικρή εικόνα του Αγίου Ελευθερίου και αυτήν παρακαλούσαν όλοι να τους γλυτώσει κι έμεινα όλοι ζωντανοί χωρίς να ξεχάσουν ποτέ αυτή τους την ιερή υποχρέωση».

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ