Τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων για το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης του Δήμου Κω
Πολιτική
17/12/2020

Επί του προγράμματος δράσης του δήμου για το 2021 τοποθετήθηκε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίαση  με τα στελέχη της δημοτικής αρχής να στηρίζουν το τεχνικό πρόγραμμα δράσης ως ρεαλιστικό, αισιόδοξο με πρωτοπόρες δράσεις ισομερώς κατανεμημένες σε όλο το νησί με υποδομές, έμφαση στην καθημερινότητας , με μικρά και μεγάλα έργα. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα άοσμο , απολίτικο χωρίς στόχευση για όλο το νησί.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Δαυίδ Γερασκλής: ¨"Φαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο πως δεν υπάρχει στόχευση μέσα από το πρόγραμμα έργων σε όλο το μήκος της Κω."

Σέβη Βλάχου : "Συζητάμε ένα κορυφαίο θέμα με τηλεδιάσκεψη δείχνει που βρισκόμαστε. Η δημοτική αρχή είχε να αντιμετωπίσει ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ο κορονοϊός ήταν ένα νέο δεδομένο. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι αισιόδοξο και πάμε να καλύψουμε το κενό της έλλειψης εμπιστοσύνης με το κόσμο,  πάνω από εκλογικές σκοπιμότητες. Το ζητούμενο είναι πως δεν ψηφίσαμε τον Αναπτυξιακό Οργανισμό για να πάει ο δήμος μας παραπέρα. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα στήριζε έργα ανάπτυξης του τόπου μας. Ναι στο πρόγραμμα δράσης , να κάνουμε υπέρβαση για να μη χαθεί κανένα έργο."

Αντώνης Κρητικός: "Ζούμε σε ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλουν συνεργασία και συναίνεση  για αναπτυξιακό τεχνικό πρόγραμμα. Δεν συζητήσατε με τα κοινοτικά συμβούλια και δεν κάνατε Λαϊκές Συνελεύσεις.Επιμένετε να δείχνετε το δάχτυλο σας και δε θα σας ακολουθήσουμε. "

Μάνος Μητρου: Είναι ένα θετικό πρόγραμμα . Για τις σχολικές στέγες θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε

Σταματία Κανταρζη : Το τεχνικό πρόγραμμα 2021 είναι ρεαλιστικό . Στόχος για το νησί μας θα έπρεπε να είναι όλοι μαζί  να είμαστε κοντά στις παραγωγικές δυνάμεις και να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του τόπου  μας. 

Eυτέρπη Παπαχρήστου: Αφήσατε αναξιοποίητο το χρόνο που πέρασε. Δεν υπάρχει ισόνομη κατανομή έργων στις κοινότητες. Οι κοινότητες αντέγραψαν τις περσινές προτάσεις γιατί δεν υλοποιήθηκε καμία. Στο μυαλό σας είναι μόνο το σήμερα και υλοποιείτε έργα ασφαλτικά και αλλαγή λαμπτήρων. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι απλά μια αντιγραφή.  

Νίκος Πόγιας: Χωρίς να πάρουμε απόφαση ως κοινοτικό συμβούλιο, το φέρνετε προς ψήφιση . Το 2020 περιμέναμε κάποια έργα στην κοινότητα, αλλά δυστυχώς δεν ήρθαν. Να δώσετε έμφαση στα κοινοτικά συμβούλια.

Αλέξανδρος Χρυσόπουλος: Απογοητεύτηκα από την αντιπολίτευση . Σε όλες τις δράσεις η αντιπολίτευση εκμηδενίζει τα πάντα. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε όλους . Προσπαθούμε να κερδίσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου. Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε  στο πρόβλημα του server με την ανάληψη καθηκόντων και τα προβλήματα στις καθυστερήσεις λόγω των  τεχνικών προβλημάτων. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε αλλαγές σε ΦΕΚ , άδειες ευπαθών ομάδων και προέκυψε υποστελέχωση των υπηρεσιών. Ο δήμος πήρε μέτρα στήριξης για επιχειρηματίες και νοικοκυριά και είχαμε αισθητή μείωση των εσόδων. Η αντιπολίτευση επικαλέστηκε την ισονομία στις κοινότητες όταν οι ίδιοι ποτέ δεν το έπραξαν.Αυτο το τεχνικό πρόγραμμα στοχεύει σε αυτό που θέλει ο Κωακός λαός.

Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος: "Ακούσαμε πολλές δικαιολογίες από τα στελέχη της δημοτικής αρχής για την εικόνα του Τεχνικού προγράμματος 2021 . Κοινή  απορία δική μου και ενός  πρώην αυτοδιοικητικού στελέχους. Το Τεχνικό πρόγραμμα έχει 16 έργα σε επανάληψη.  Έχετε την πρωτοτυπία να υποβάλλετε έργα "προς χρηματοδότηση" κάτι που δεν γίνεται να μπει στον τεχνικό σχεδιασμό.  Στο  copy paste τεχνικό πρόγραμμα δεν προτείνετε κανένα σχέδιο. 

Κώστας Χόνδρος: H αντιπολίτευση αναλώνεται στο 2020. Παραλάβαμε ένα δήμο με πολλά προβλήματα. Δεν ψάχνουμε καμία δικαιολογία. Στόχος μας η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους δημότες. Ο δήμος στάθηκε αρωγός στην κοινωνία με προτάσεις πρωτοπόρες.  Προτείνουμε  συνεχιζόμενα έργα προς το καλό της κοινωνίας. Ο δήμος έχει συνέχεια. Η ένταξη στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ με πάνω από 900 χιλ. για το Λιμενικό Ταμείο είναι μεγάλη επιτυχία . Βλέπουμε ότι η κοινωνία αποδέχεται τη σοβαρότητα της δημοτικής αρχής. Πεποίθηση μας, να πάμε την Κω ένα βήμα μπροστά.

Μανόλης Ζερβός: Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας καταθέσατε , δεν μας πείθετε. Αναφορικά με την Κέφαλο, ο δρόμος του λιμανιού προς το χωριό (πίσω δρόμος) είναι επικίνδυνος. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για το δίκτυο ομβρίων. Σε ότι αφορά στην Αντιμάχεια, στο σημείο της πλατείας Αγίας Τριάδας χαλάσατε τον κόμβο και βάλατε έναν "ομφαλό" ο οποίος είναι επικίνδυνος.

Νίκος Ζερβός: Η δημοτική αρχή έχει προγραμματίσει έργα για την Κέφαλο, με παρέμβαση στο δρόμο μετά το Ikos, τα δίκτυα αποχέτευσης, αντικατάσταση δικτύων από ΔΕΥΑΚ, νέος Βρεφονηπιακός  (σε εξέλιξη η μελέτη), αναπλάσεις ηλεκτροφωτισμού και ασφαλτοστρώσεων, επαναφέρουμε το θέμα νέου κοιμητηρίου. Το πρόγραμμα είναι τεκμηριωμένο με υλοποίηση μεγάλων έργων.

Βάσω Πη: θα έπρεπε να προστατέψετε τον κ.Χρυσόπουλο. Έχουμε κοινωνική υπόσταση και ο  κ. Χρυσόπουλος έθιξε υπολήψεις. Για το τεχνικό έργο απόψε δεν ακούστηκε τίποτα από τους δημοτικούς συμβούλους. Κανένα σοβαρό έργο δεν έγινε στο νησί μας. Οι καθαρισμοί, οι διαγραμμίσεις  δεν είναι έργα. Η Αναπτυξιακή μπήκε στο τραπέζι και δεν καταλαβαίνω γιατί επανερχόμαστε. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν το θέλει.

Διονυσία Τελλή:  Tο ετήσιο πρόγραμμα συντάχθηκε με γνώμονα την προώθηση της τοπικής και εσωτερικής ανάπτυξης του δήμου Κω σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του Αναπτυξιακού σχεδιασμού σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδρο. Aποτελεί εργαλείο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των στρατηγικών στόχων  των προτεραιοτήτων της τοπικής ανάπτυξης.  Για να μπορέσει ο δήμος να προγραμματίσει , να σχεδιάσει και να υλοποιήσει,πρέπει να αξιολογήσει δράσεις στο εύρος όλων των αρμοδιοτήτων του . Oφείλει να εξειδικεύσει και να προσαρμόσει προτεραιότητες .

 

Kώστας Ζαχαρός: 7 εκατ. ευρώ είναι για χρηματοδοτούμενα έργα της ΔΕΥΑΚ.  Ένα μεγάλο έργο είναι η επεξεργασία νερού για το τρίγωνο (1εκ. ευρώ) και να γίνουν υποδομές και να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι της περιοχής.

 

Σταμάτης Καμπουράκης: Δεν ακούσαμε από την αντιπολίτευση τι έκαναν εκείνοι για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Η αντιπολίτευση μας κουνάει το δάκτυλο και αναφέρονται απαξιωτικά για έργα καθαρισμών και συντηρήσεων. Ο κόσμος δεν φοβάται να μας μιλήσει.  Ακούστηκαν πολλά υπονοούμενα για την ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ αλλά δεν ακούσαμε τις προτάσεις τους. Κάνω έκκληση στους συναδέλφους να πάρουμε τη φανέλα της Εθνικής και να παλέψουμε όλοι μαζί. 

Γεωργία Κασσιώτη: Βρισκόμαστε σε μια κορυφαία στιγμή για το Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλάζουμε προς το καλύτερο . Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα φτάνουν τα 3,2 εκατ.ευρώ. Προχωρήσαμε μαζί με περιφέρεια χρηματοδοτούμενα για αθλητικές εγκαταστάσεις 800 χιλ. ευρώ. κτλ. Το πρόγραμμα είναι αναπτυξιακό και ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής. Καταφύγιο για αδέσποτα, δράσεις ηλεκτροκίνησης,  σύγχρονα στέγαστρα , παιδική χαρά ΑΜΕΑ γυμναστήριο Κέφαλο .. από το ξεκίνημα δείξαμε προσοχή στις σχολικές ανάγκες. 1,3 εκατ. για εργασίες σε 22 σχολικέ μονάδες, εξωραϊσμός εξωτερικών χώρων σε σχολικές μονάδες. Εγκρίθηκε πρόταση για χρηματοδότηση 4 παιδικών σταθμών . Το πρόγραμμα αγκαλιάζει τη σχολική κοινότητα και την προσβασιμότητα ανθρώπων ΑΜΕΑ. Θα παρακαλούσα την αντιπολίτευση να  απευθύνεται στις Τεχνικές Υπηρεσίες για διευκρινίσεις. Με λυπεί που ο κ.Χατζηκαλύμνιος ισοπεδώνει τον προγραμματισμό των έργων γιατί γνωρίζει πόσο χρονοτριβούν οι ωριμάνσεις των μελετών και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.

Παναγιώτης Αβρίθης:  Δεν βλέπουμε μπροστά , ούτε θέλω να βλέπω πίσω. Δήμος ισχυρός είναι αυτός που καταφέρνει τα έσοδα που έχει να τα παράγει έργο και να τα  παραδίδει στο δημότη. Τα χρήματα δεν μπαίνουν στο σεντούκι. Καλύτερα να έχουμε ισολογισμό μηδέν. Το κράτος με  τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σε δήμους και περιφέρειες  επιδιώκει να άρει δεκάδες επενδυτικά εμπόδια ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά θέματα. Επενδύουμε στην παιδεία. Το  τεχνικό πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό και πρεπει να ευχόμαστε να μπούμε σε μια κανονικότητα. Να αναπτύξουμε τον τόπο μας με το έναυσμα της Ευρωπαϊκής ένωσης με τα 70 δις. 

Ιωάννα Ρούφα: "Επιστρατεύσατε όλοι τον πολιτικό ίστρο σας. Υλοποιήσατε 3 έργα εύχομαι το 2021 να είναι περισσότερα.  Ο δήμος δεν επλήγει ως προς το προσωπικό αφού πήρε πολύ κόσμο. Κατέβηκε ο πήχης πολύ χαμηλά τόσο πολιτικά . Το παραγόμενο έργο είναι ένα τίποτα χωρίς πολιτική φιλοσοφία. Καταθέσαμε προτάσεις και δεν αξιολογήσατε κανένα. Δεν αποφάνθει κανείς για κάποιο από αυτά. Δεν είναι έργα η καθημερινότητα"

Κική Μακρή:  Η συζήτηση κινήθηκε στα ίδα πλαίσια.  Η δημοτική αρχή παραδέχτηκε πως το έργο που προτείνει είνα στα ελάχιστα επίπεδα. Δεν υπερψηφίζουμε.

Γιώργος Κυρίτσης: "Υπάρχει μια διαπίστωση , υπερασπίζεστε τα όσα δεν κάνατε. Δεν πείσατε στον 1,5 χρόνο διοίκησης σας. Διαβλέπω από τις κινήσεις σας πως θα πάτε τον δήμο πίσω και δεν θα το επιτρέψουμε.   Πασχετε από εσωτερική αδυναμία. Σηκώστε τα μανίκια και ασχοληθείτε με σοβαρά θέματα."

Δήμαρxος Κω: Δεν μπορεί να ομιλεί ένας άνθρωπος που παρέδωσε ένα δήμο σε αδράνεια. Έχουμε κάνει πολλαπλάσια έργα σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Τα έργα τα κάναμε με ελάχιστο κόστος. Διαφοροποιούμαστε πολιτικά. Οι πολίτες που μας ακούν βλέπουν μια ισοπεδωτική αντιπολίτευση.  Τι έκαναν πέντε χρόνια? είμαστε έτοιμοι να κάνουμε παρεμβάσεις στο κτίριο στα θερμά. Κτηματολόγιο, δεν έκαναν τίποτα απολύτως  ο κόσμος περιμένει 30 χρόνια. Ένα άλλο θέμα είναι το Μaster plan με χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα  για τους λιμένες. Δεν είχαν δώσει καμία σημασία.  Δεν είχαν κάνει χερσαίες ζώνες στην Καρδαμαινα. Αλεξάντερ Φάσιον κανείς δεν μίλησε για αυτό το κτήριο. Θέλουμε να απελευθερωθούν οι υπηρεσίες και το μελετούμε.  Για τα σχολεία, πρώτη φορά υπάρχει κτιριακό πρόγραμμα με νέα σχολεία. Τι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια? όταν προσπαθούσαν να εκποιήσουν τα 70 στρέμματα ΝΟΚ . Τίποτα δεν έκαναν. Αυτή είναι η διαφορά μας . Το ΔΙΙΚ  για πρώτη φορά ο δήμος στέκεται δίπλα τους. Κτίριο ΩΡΛ από το 2016 ανήκει στον δήμο και είναι εγκαταλελειμμένο  από την προηγούμενη δημοτική αρχή.  Η πολιτική τους κουλτούρα μπαίνει στο περιθώριο. Μας μέμφονται για έργα που ούτε καν τα έπιασαν. Έχουμε 15 μήνες στο τιμόνι και το αποτέλεσμα φαίνεται. 

To Tεχνικό πρόγραμμα πέρασε κατά πλειοψηφία 

Ρεπορτάζ