H συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής
Πολιτική
02/09/2024

Η 4η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, πραγματοποιείται  δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κω με δέκα θέματα που τέθηκαν από δημοτικούς συμβούλους

1ο Θέμα: Ερώτηση που αφορά την ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή:

1) αν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο ανέγερσης νέων σύγχρονων ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων, 2) αν έχει προχωρήσει στις αποφάσεις αγοράς οικοπέδων σε περιοχές χαρακτηρισμένες για ανέγερση σχολικών κτιρίων και 3) αν διατίθεται να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος εύρεσης στέγης των εκπαιδευτικών.

To ερώτημα έγινε από την επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κα Μακρή Κυριακή η οποία ζήτησε απαντήσεις για το αν ο δήμος μπορεί να σταθεί απέναντι στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς  με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανέγερσης σχολικών συγκροτημάτων, εν' όψει της νέας σχολικής περιόδου.

Το ερώτημα απάντησε ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο οποίος αναφέρθηκε σε σχολικά συγκροτήματα με προοπτικές  στις κοινότητες : στην αιχμή του δόρατος το 3ο γυμνάσιο, όπου μετά από 3 άγονους διαγωνισμούς , βρέθηκε μια πρόταση η οποία ερευνάται. Η διαδικασία έγινε μέσω δημοπρασίας σημείωσε ο κ.Νικηταράς ο οποίος αναφέρθηκε στις διαδικασίες  για τα νηπιαγωγεία στο 4ο νηπιαγωγείο , στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κλεοπάτρας και  σε αυτό που βρίσκεται στο 5ο δημοτικό. Έγινε η προμελέτη για το 1ο ΓΕΛ Κω για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αιθουσών, ανέγερση σχολείου στο Πυλί όπου ξεμπλοκάρει η διαδικασία, στην τελική ευθεία για αγορά οικοπέδου προς στέγαση νηπιαγωγείου, στο Πυλί υπάρχει έκταση για ωρίμανση μελέτης νέου δημοτικού σχολείου, στην Αντιμάχεια για νέο σχολικό συγκρότημα και στην Κέφαλο για νηπιαγωγείο και βρεφονηπιακό σταθμό.  O δήμαρχος επισήμανε πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι  η εξεύρεση χρηματοδοτικών  εργαλείων, όπως και  το να ωριμάσουν κάποιες μελέτες.  Διευκρινίσεις ζήτησε η κ.Μακρή η οποία αναφέρθηκε στην μεταστέγαση του 3ου δημοτικού στο κτίριο της ΚΩΑΝ και έθεσε το ερώτημα στο δήμαρχο γιατί δεν απαντήθηκε στον ενδιαφερόμενο συμπολίτη μας στο Ζηπάρι η προσφορά οικοπέδου για την ανέγερση  νηπιαγωγείου στην  περιοχή και ένα δεύτερο ερώτημα για αξιοποίηση προτάσεων των εκπαιδευτικών για ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων.  Ο δήμαρχος διευκρίνισε πως έγινε διαγωνιστική διαδικασία , η αποκεντρωμένη ζήτησε διευκρινίσεις και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Για τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, ο δήμαρχος σημείωσε πως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν γιατί πολλά από αυτά που προτάθηκαν ή δεν ανήκουν στο δήμο ή δεν θεωρούνται κατάλληλα.

Στο σημείο αυτό αποχώρησε ο κ.Αβρίθης επειδή δεν συμφωνεί με τη διαδικασία διεξαγωγής του τρόπου της λογοδοσίας 

4ο Θέμα : Ενημέρωση για την λειτουργία της Αστικής Συγκοινωνίας στην Κω δεδομένης και της πρόσφατης απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής για ανάθεση έργου σε ιδιώτη, το ερώτημα έθεσε η Δημοτική Σύμβουλος, κα. Πη Βασιλεία το οποίο απάντησε ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσόπουλος . Ο κ.Χρυσόπουλος αναφέρθηκε στο πολιτικό κενό  που έχει δημιουργήσει το υπουργείο μετά την αλλαγή των ΝΠΔΔ που έφερε ''ξαφνικό θάνατο '' στις επιχειρήσεις των δήμων. Ο αντιδήμαρχος τόνισε πως θα υπάρξει επιπρόσθετη διάταξη που θα διευκολύνει τις Αστικές εταιρείες των δήμων. Ο κ.Χρυσόπουλος σημείωσε πως Θα ξεκινήσει το ''εξυπνο'' εισιτήριο όπως έχει ξεκινήσει  η διαδικασία της προμήθειας 2 λεωφορειων με leasing,  στόχος να υπάρχει ενιαίο εισιτήριο με τα ΚΤΕΛ κτλ. ( αποτελεί μακροπρόθεσμος στόχος) αναφέρθηκε στη φυσούνα που έλυσε πολλά προβλήματα με τις ουρές, ενώ έκανε λόγο για την  εικόνα της Αστικής εταιρείας που βρίσκεται  σε καλό επίπεδο σε σύγκριση με άλλους δήμους. 

5ο Θέμα: Ενημέρωση για τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Κω για την σχολική στέγη εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Θέμα που έφερε η δημοτική Σύμβουλος, κα. Παπαχρήστου – Ψύρη Ευτέρπη, η οποία αναφέρθηκε ανα υπάρχουν χρηματοδτικά εργαλεία από την περιφέρεια για σχολικές στέγες και ζήτησε αν έχουν δπανανηθεί τα χρήματα της ΠΝΑι για την συντήρηση των σχολείων. Ενώ ζήτησε από την αντιδήμαρχο κ.Χατζηθωμά  να δώσει την εικόνα των συντηρήσεων στα σχολεία του νησιού. 

Η αντιδήμαρχος κ.Χατζηθωμά σημείωσε πως ξεκίνησαν παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν, συντηρήσεις  και ελαιοχρωματισμοί , όπως απεντομώσεις και συντηρήσεις λεβητών . Τόνισε πως με το κλείσιμο των σχολικών επιτροπών, δυσκολεύονται οι διαδικασίες. Αναφέρθηκε στις στοχευμένες παρεμβάσεις , με μελέτες σε σχολεία όπως στα wc σε σχολείο της Αντιμάχειας, μελέτη β΄φάσης με μονώσεις σχολείων , συνολικού ποσού 1,5 εκατ. ευρώ (σε αυτήν θα δώσει χρήματα  και η ΠΝΑι). Συντηρήσεις θα γίνονται και με τις πάγιες προκαταβολές των σχολείων, θα υπάρξει ενημέρωση των διευθυντών τις επόμενες εημέρες, επισήμανε η κ.Χατζηθωμά. Για τα χρηματοδοτούμενα, μπήκε η συντήρηση του σχολείου της Αντιμάχειας το οποίο απεντάχθηκε γιατί δεν πληρούσε κάποιους όρους. Για επιμέρους προβλήματα σε σχολεία στο τρίγωνο και στο Ζηπάρι,  αναφέρθηκε η κ.Παπαχρήστου, για τα οποία υπάρχουν επιστολές διευθυντών και δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις . Αναφορικά με τις εξαγγελίες των σχολείων από πλευράς δημάρχου η κ.Παπαχρήστου τόνισε πως οι εξαγγελίες  μένουν στα λόγια και τίποτα δεν παρακολουθείται, ενώ τόνισε το ζήτημα των αυξημένων οφειλών του δήμου προς τρίτους που προκύπτουν από συντηρήσεις σχολείων και δεν έχουν καλυφθεί.

Η κ.Χατζηθωμά απάντησε στα όσα η κ.Παπαχρήστου αναφέρθηκε στις σχολικές καθαρίστριες οι οποίες θα τοποθετηθούν ανάλογα με τις ανάγκες και για τις οφειλές επισήμανε πως μεταφέρονται στο δήμο και θα καλυφθούν όλες  και  ξεκαθάρισε πως αφορούν το  οικονομικό έτος 2024

4)Ενημέρωση για τα έργα που είναι σε εξέλιξη στην Δημοτική Ενότητα Ηρακλειδών, (Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Καματερός Ιωάννης). Ο κ. Χρυσόπουλος αναφέρθηκε στην συμβασιοποίηση στο διαγωνισμό για τα Βολκάνια, τοπογραφικές αποτυπώσεις, ειδική σήμανση για την πηγή χρηματοδότησης, ασφαλτόστρωση επίσης του έργου. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το έργο. Η καθυστέρηση αφορά στην αποτύπωση  του σημείου από τον εργολάβο. Το γήπεδο της Κεφάλου, ο φωτισμός, ο θόλος , στη δημοπράτηση βρίσκεται με 1 εκατ. 600 χιλ.  συντηρήσεις σχολείων, όπου  μέσα σε αυτά βρίσκονται και σχολεία της Κεφάλου , αναμένεται να υπογραφεί η πλακόστρωση από το ΜΑΝΟΣ στην πλατεία στην Καρδάμαινα, ασφαλτόστρωση στην Αντιμάχεια, στο Μαστιχάρι από το άγαλμα μέχρι τα φωτοβολταϊκά. Για   ασφαλτόστρωση στην ΔΚ Ηρακλειδών , ο ανάδοχος βγήκε έκπτωτος στο έργο με τις  800 χιλ. ευρώ  ασφαλτοστρώσεων  μέχρι την έκδοση της απόφασης για έκπτωτου αναδόχου. Η μελέτη για το ikos ασφαλτόστρωση, φωτισμός πεζοδρόμια 1 εακτ. 150 χιλ ευρώ όπου θα έρθει για έγκριση στην επόμενη δημοτική επιτροπή και να πάρει το δρόμο του. Εκκρεμεί η β φάση πλακόστρωσης στην πλατεία Καρδάμαινα , η ασφαλτόστρωση από το σούπερ μάρκετ luis στην Καρδάμαινα, προχωρά η μελέτη στον Μία ποταμό και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του βιολογικού Κεφάλου. Για το Λιμενικό ταμείο έχει υπογραφεί η σύμβαση για το άνοιγμα γεφυριών στο Μαστιχάρι. 

Ζαχαρός για έργα της ΔΕΥΑΚ : Στο τρίγωνο υλοποιείται η δεξαμενή στην Καρδάμαινα, σε εξέλιξη η μελέτη για την υδρευση στο τρίγωνο, σε στάδιο υλοποίησης τα δίκτυα, το φράγμα του Μία , δεσμευμένα χρήματα για υλοποίηση του φράγματος κτλ

Ο κ. Καματερός κράτησε πως ο δήμος έχει σε εξέλιξη ουσιαστικά,  δύο έργα στο τρίγωνο. 

2ο θέμα : Ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Κω σε επίπεδο διαβούλευσης με τους φορείς, αναφορικά με το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό και την στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να εκφράσει άποψη στο γενικότερο πλαίσιο διαβούλευσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ερώτημα που έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Σιφάκης Ηλίας.

Ο δήμαρχος απάντησε συνολικά στο θέμα και έκανε αναφορά στο σχέδιο Δοξιάδη, ο οποίο δεν είδε ''φως'', στις χωροταξικές μελέτες στις κοινότητες οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν  και τόνισε πως η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στο ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό σημειώνοντας πως 8-10 του Σεπτέμβρη θα ανακοινωθεί η ημερομηνία για τη διαβούλευση του θέματος για το χωροταξικό σχεδιασμό με τους φορείς. 

3ο Θέμα :Ενημέρωση για τον χώρο Σένγκεν 1) τι γίνεται με τον διαγωνισμό του νέου στεγάστρου, 2) γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί οι νέες θέσεις εργασίας για την αστυνομία, 3) ποιο ακριβώς ήταν  το θέμα συνάντησης του Δημάρχου 21/08 με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων για την Σένγκεν, 4) τι γίνεται με το master plan (διαγωνισμός 12/01/24), πότε θα γίνει η επαναδημοπράτηση του άγονου διαγωνισμού και εάν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», (Δημοτική Σύμβουλος, κα. Χατζηχριστοφή Ειρήνη). H κ. Χατζηχριστοφή αναφέρθηκε στην ολιγωρία του Λιμενικού ταμείου.

Επί του θέματος απάντησε ο δήμαρχος Κω ο οποίος επισήμανε πως υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση, με ιδιαιτερότητα στις αδειοδοτήσεις οι οποίες καθυστερούν. Για το στέγαστρο υπάρχει  ένας ενδιαφερόμενος και μόλις τοποθετηθεί νέος πρόεδρος του Λ.Τ  θα καταχωρηθεί  η κατασκευή του. Η συνάντηση  με τον ΓΓ Λιμένων ήταν παραγωγική επισήμανε ο κ.Νικηταράς  όπου ενημερώθηκε ο δήμαρχος για τον κεντρικό σχεδιασμό του ΥΕΝ  από το ΤΑΙΠΕΔ για τη χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων . Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το Λ.Τ θα μπορεί με βάσει τα έσοδα του να υλοποιήσει το σχεδιασμό για αξιοποίηση του κτιρίου του ΔΕΔΔΗΕ . Το master plan  αφορά στο σύνολο των λιμενικών εγκαταστάσεων και όχι μόνο στην ΣΕΝΓΚΕΝ τόνισε ο δήμαρχος Κω. Διευκρινιστικά η κ.Χατζηχριστοφή σημείωσε πως ο διαγωνισμός ανοίχθηκε 5/8 και θα μπορούσε ο δήμος να είχε κάνει κάτι νωρίτερα, ενώ ρώτησε τι θα γίνει με το παλιό  ''PORTO'' ο δήμαρχος τόνισε πως ο νέος χώρος είναι καλύτερος και πρέπει να υποστηριχθεί γιατί ωφελείται  η περιοχή. 

7ο θέμα: Ενημέρωση σχετικά με πλημμέλεια του Δήμου Κω στο πανηγύρι της Παναγίας της Στυλοτής  στην Κέφαλο, (Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Ζερβός Εμμανουήλ). O κ.Ζερβός ανέδειξε το θέμα της απουσίας των προέδρων των κοινοτήτων οι οποίοι δεν καταθέτουν ερωτήματα στη λογοδοσία, ενώ θα μπορούσαν. Φαίνεται πως έχουν λύσει τα πάντα τόνισε ο κ.Ζερβός και αναφέρθηκε στην πλημμέλεια του δήμου για την υλοποίηση του δρόμου στην παναγιά και στον Άη Γιάννη, που δεν τιμούν κανέναν αιρετό. Ο δήμαρχος τόνισε πως για το μεν δρόμο στον Άη Γιάννη υπάρχει σχεδιασμός για ασφαλτόστρωση , ενώ για την παναγιά Στυλοτή που είναι αγροτικός ο δρόμος  σημείωσε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια  για ασφαλτόστρωση του ενώ υπάρχουν τόσες ανάγκες στο νησί που έχουν προτεραιότητα.

Ρεπορτάζ