Όμιλος για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση: Μην παραδώσετε στον Περιφερειάρχη την περιουσία του λαού της Κω
Πολιτική
11/08/2024

Όμιλος για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση: Μην παραδώσετε στον Περιφερειάρχη την περιουσία του λαού της Κω

Στην μνήμη πέντε συναδέλφων Κοινοταρχών που αφιέρωσαν τη ζωή τους, βλέποντας και σχεδιάζοντας το μέλλον, και που με ιδρώτα έφτιαξαν διαχρονικά μαζί με ζώντες οκτώ πρώην Δημάρχους τον Ενιαίο Χώρο Υγειονομικής Ταφής των στερεών αποβλήτων του νησιού, παίρνουμε την ευθύνη να απευθυνθούμε σε σας ενόψει του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Κυρία Πρόεδρε και αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Σας καλούμε να αρνηθείτε και να μην παραδώσετε στις 3 Σεπτεμβρίου τον ΧΥΤΑ της Κω που φτιάχτηκε από τον ιδρώτα και το υστέρημα του λαού της Κω στον Περιφερειάρχη και στους Δημάρχους άλλων νησιών.

 

Ο κ. Περιφερειάρχης λέει ασύστολα ψέματα, όταν όντας αδύναμος σε επιχειρήματα, για να πείσει την κοινωνία μας, αναφέρει ότι ο ΦΟΣΔΑ του Νοτίου Αιγαίου είναι ο ίδιος με τους ΦΟΣΔΑ όλης της Ελλάδας! Όμως οι ΦΟΣΔΑ όλης της χώρας εκτός των Περιφερειών του Νότιου Αιγαίου και των Ιονίων νήσων ανήκουν εξ ολοκλήρου μόνο στους Δήμους, σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές της εγγύτητας και τις επικουρικότητας!

 

Ο κ. Περιφερειάρχης την διαχείριση της ανώνυμης εταιρείας του ΦΟΣΔΑ στην οποία προΐσταται, την συγκρίνει με τον Δήμο της Κω που είναι σήμερα διαχειριστής του ΧΥΤΑ, και τον κατηγορεί σκαιότατα, όταν γνωρίζει ότι για την λειτουργία του Δήμου έχουν καταπατηθεί οι συνταγματικές αρχές της αυτάρκειας και της αυτοτέλειας!  

 

Ο κ. Περιφερειάρχης ομιλεί για δημοκρατία όταν ο πάγιος και βασικός κανόνας της Δημοκρατίας μας είναι ο Δημοκρατικός Προγραμματισμός που ξεκινά από τους πολίτες και τους φορείς τους και που καταπατήθηκε βάναυσα με την απόφαση της μεταφοράς των απορριμμάτων!.

 

Ο κ. Περιφερειάρχης γνωρίζει ότι η συνταγματική επιταγή περί ισότητας, ίσων δικαιωμάτων και ίσων ευθυνών των πολιτών δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση του καθορισμού των επιβαρύνσεων των πολιτών στην διαχείριση των αποβλήτων τους με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η ανακύκλωση στην πηγή, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και επακόλουθο τα πρόστιμα στους πολίτες να αυξάνονται!

 

Ο κ. Περιφερειάρχης αν και γνωρίζει τις μελέτες για την φέρουσα ικανότητα του νησιού της Κω που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα περιορισμένα φυσικά αποθέματα νησιού της Κω, προγραμματίζει την αύξηση των αποβλήτων που θα θάβονται!

 

Ο κ. Περιφερειάρχης γνωρίζει ότι ο Πρώτος με τον Δεύτερο Βαθμό Αυτοδιοίκησης δεν έχουν από τον νόμο καμιά ιεραρχική σχέση. Και όμως την καταστρατηγεί και επιβάλει πρόστιμα στον Δήμο της Κω ενώ αυτά θα έπρεπε να επιβάλλονται από κρατική περιβαλλοντική αρχή!.

 

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι που έχετε την νομοθετική εξουσία του Δήμου, εκπροσωπώντας έναν περήφανο και δημιουργικό λαό, διατυπώστε με απόλυτο και ξεκάθαρο λόγο μαζί με την άρνηση σας να παραδώσετε τον ΧΥΤΑ στον ΦοΣΔΑ Ν. Αιγαίου, ότι δεν επιθυμείτε άλλες επιδοτήσεις και άλλες επιχορηγήσεις στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. (αυτό επιβάλλει η ανταποδοτικότητα) Απαιτείστε την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών για Αυτάρκεια, Αυτοτέλεια, Εγγύτητα. Επικουρικότητα των Δήμων και Ισότητα των πολιτών. Και στηριχθείτε στην δύναμη και την δημιουργικότητα της κοινωνίας και των νέων επιστημόνων μας στην διαχείριση των αποβλήτων που ως αποτέλεσμα θα έχουν την μείωση των τελών καθαριότητας και την αύξηση των όγκων των ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Τεκμηριώστε τους λόγους που οι ντόπιοι νέοι επιστήμονες μας ξενιτεύονται, αφού αποκλείονται από την δημιουργική παρέμβαση και ενασχόληση τους στην συνολική διαδικασία διαχείρισης των αποβλήτων, και όλων των άλλων τομέων της ανάπτυξης του νησιού μας και τεκμηριώστε τους λόγους που ο πληθυσμός της χώρας μας μειώνεται.

 

Απευθυνθείτε σε επιστήμονες, νομικούς και συνταγματολόγους. Στον Δικηγορικό Σύλλογο της Κω και στηρίξετε επιστημονικά, πολιτικά και συνταγματικά στα δικαστήρια της Ελλάδας και της Ευρώπης ότι αυτές οι ρυθμίσεις που προωθούνται αφορούν τριτοκοσμικές χώρες και όχι Ευρωπαϊκή Κοινότητα.. 

 

Σας ζητούμε να μην παραδώσετε τον ΧΥΤΑ της Κω. Να μην παραδώσετε την περιουσία των πολιτών της Κω για την οποίον εργάστηκαν σε αντίξοες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες τέσσερις αείμνηστοι συνάδελφοι μας Κοινοτάρχες, οκτώ πρώην Δήμαρχοι και δεκάδες εργάτες και τεχνίτες του Δήμου μας. 

 

Μετά από τα απορρίμματα δυστυχώς έρχεται η άλωση και η πώληση της ΔΕΥΑΚ! Ενωθείτε έστω σε αυτά τα δύο ιδιαίτερα σοβαρά για την αυτοτέλεια και την αυτονομία της κοινωνίας μας θέματα!

 

Δημιουργείστε ομόφωνα μια κοινή και ισότιμη Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου με εκπροσώπους των επιστημονικών μας φορέων να δουλέψουν άμεσα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και να τεκμηριώσουν την αντίθεση και άρνηση σας.

 

Μην τους αφήσετε να πάρουν ότι δημιουργήθηκε με κόπο και με θυσίες αποκλειστικά από χρήματα των συμπατριωτών μας και από επιδοτήσεις της Ε.Ε. που και αυτές προέρχονται από τον δικό μας ιδρώτα.

 

Όμιλος για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση

 

Ο πρόεδρος Κ.Καϊσερλης

Ο Γραμματέας Μ. Φάκκος

Τα μέλη του Δ.Σ.

Ν. Παπανικολάου Μ. Βογιατζής. Ν. Ματζώνας.