Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για να γίνει το λιμάνι της Καλύμνου πύλη εισόδου-εξόδου και να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις
Πολιτική
10/03/2022

Την έγκαιρη ανανέωση του χαρακτηρισμού του λιμένα Καλύμνου ως πύλης εισόδου-εξόδου και την ανάγκη χρηματοδότησης του έργου κατασκευής νέων εγκαταστάσεων, αναδεικνύει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με παρέμβασή του προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που συνδέεται με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στο νησί.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι το  λιμάνι της Καλύμνου τα τελευταία χρόνια έχει λάβει προσωρινή πιστοποίηση για τη λειτουργία του ως λιμένα εισόδου-εξόδου, ενώ έχει ήδη γίνει χωροθέτηση και σχεδιασμός για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ελέγχου ζώνης Σένγκεν, με βάση τις νέες προδιαγραφές, και απομένει η χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να εκδοθεί εγκαίρως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα χαρακτηρίζει το λιμάνι της Καλύμνου ως πύλη εισόδου-εξόδου, αφού πρέπει να αξιοποιηθεί ολόκληρη η τουριστική περίοδος και όχι μόνο ένα μέρος της.

Τονίζει ότι η σχετική κοινή υπουργική απόφαση θα πρέπει να έχει εκδοθεί και ενεργοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο, προκειμένου να έχει ισχύ η εφαρμογή της μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και επισημαίνει ότι πρέπει να επαναληφθεί η περσινή καθυστέρηση, που είχε ως αποτέλεσμα η σχετική απόφαση να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και να ενεργοποιηθεί στις 15 Ιουλίου.

Παράλληλα, ζητά από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να εγκριθεί η χρηματοδότηση για την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων Σένγκεν στο λιμάνι της Καλύμνου.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα.

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

ΘΕΜΑ: «Χαρακτηρισμός του λιμένα Καλύμνου ως πύλης Εισόδου-Εξόδου και χρηματοδότηση του έργου κατασκευής νέων εγκαταστάσεων»

 

Κύριοι Υπουργοί,

Ο χαρακτηρισμός λιμένων στις νησιωτικές περιοχές ως συνοριακών σημείων διέλευσης, με τη συνακόλουθη τήρηση των αναγκαίων προϋποθέσεων για αυτό, αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Το λιμάνι της Καλύμνου τα τελευταία χρόνια έχει λάβει προσωρινή πιστοποίηση για τη λειτουργία του ως λιμένα εισόδου-εξόδου.

Παράλληλα, έχει γίνει χωροθέτηση και σχεδιασμός για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ελέγχου ζώνης Σένγκεν, με βάση τις νέες προδιαγραφές,  και απομένει η χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μέχρι τότε, έχει επιτραπεί η προσωρινή λειτουργία του λιμένα Καλύμνου ως πύλης εισόδου-εξόδου αφού τηρούνται όλες οι σχετικές προϋποθέσεις.

Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί, σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και σχέδιο διαχείρισης περιστατικών Covid-19 .

Το ζητούμενο είναι σε αυτή τη φάση να εκδοθεί εγκαίρως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα χαρακτηρίζει το λιμάνι της Καλύμνου ως πύλη εισόδου-εξόδου.

Το ζήτημα αυτό είναι κομβικής σημασίας αφού πρέπει να αξιοποιηθεί ολόκληρη η τουριστική περίοδος και όχι μόνο ένα μέρος της.

Αυτό σημαίνει ότι η σχετική κοινή υπουργική απόφαση θα πρέπει να έχει εκδοθεί και ενεργοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο, προκειμένου να έχει ισχύ η εφαρμογή της μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Δεν πρέπει να επαναληφθεί η περσινή καθυστέρηση, που είχε ως αποτέλεσμα η σχετική απόφαση να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και να ενεργοποιηθεί στις 15 Ιουλίου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1. Προτίθεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προωθήσει την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για να χαρακτηριστεί ο λιμένας Καλύμνου ως πύλη εισόδου-εξόδου για την τουριστική περίοδο και για ενισχυθεί ο θαλάσσιος τουρισμός;

  2. Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής νέων εγκαταστάσεων Σένγκεν στο λιμάνι της Καλύμνου;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου