Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων Κω, για τον προϋπολογισμό 2022
Πολιτική
20/12/2021

Για το θέμα του προϋπολογισμού μίλησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι , της δημοτικής αρχής ο οποίοι επεσήμαναν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του προϋπολογισμού που στηρίζεται σε έργα αναβάθμισης της καθημερινότητας και  σε έργα αναπτυξιακά σε όλο το νησί , ενώ στον αντίποδα οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν  τον  προϋπολογισμό απολίτικο και  άδικο και πως   δεν ακουμπά τις ανάγκες της κοινωνίας.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Πη αναφέρθηκε στους πίνακες στοχοθεσίας όπως ήρθαν αυτές στην συνεδρίαση της οικονομικής  επιτροπής, αναφέροντας  παραδείγματα  για τα  νομικά πρόσωπα  ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ, στην υπηρεσία  Καθαριότητας, στο λιμενικό ταμείο και στον ΔΟΠΑΒΣ.

Στην τοποθέτηση του ο  Κώστας Χόνδρος, είπε χαρακτηριστικά πως δεν άκουσε πολιτική τοποθέτηση από την αντιπολίτευση πλην της κ.Μακρή. Οι εισηγήσεις  ήταν μηδενιστικές. Ο κ.Χρυσόπουλος παρουσίασε τους  ρεαλιστικούς στόχους του προϋπολογισμού και αποτυπώνει τη βούληση της δημοτικής αρχής να πάει μπροστά ο τόπος μας σημείωσε ο κ.Χόνδρος αναφέροντας έργα που έχουν ενταχθεί, όπως,  ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις  και ηλεκτροφωτισμού  για όλο το νησί, μεταπτυχιακό τμήμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι σχολικές υποδομές και  εκσυγχρονίσμός το στόλο τους εργοταξίου.

Εν έτη 2021 δεν παρουσιάζεται  καν τον  προϋπολογισμό σε έναν πίνακα excel,επεσήμανει ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος στην τοποθέτηση του, ο οποίος σημείωσε πως δεν υπήρξε εισήγηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. 

Ξεχωρίζει αυτός ο προϋπολογισμός τόνισε στην τοποθέτηση της η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου. Αυτός ο προϋπολογισμός έχει μεταπτυχιακό τμήμα, ψηφιακό μητρώο αποδήμων, αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών, ανακαίνιση παλαιών σχολικών κτιρίων, επιδότηση στέγης σε γιατρούς, συνεργασία με ΚΩΑΝ. Στόχος μας να προχωρήσουμε με ταχύτητα για ανάπτυξη. Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται οι ανάγκες των πολιτών, οι επιχειρηματίες, οι αγρότες, οι μαθητές . Όλα τα προβλήματα έχουν λύσεις και απαντήσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ο δήμος αποκτά  αξιοπιστία και πορευόμαστε δίπλα στη κοινωνία, τόνισε χαρακτηριστικά η κ.Βλάχου.

Δεν έχει αναπτυξιακή πολιτική ο προϋπολογισμός του δήμου και παρουσιάζει αποκλίσεις  τόνισε   η κ.Ψύρρη στην τοποθέτηση της. Εικοσιοκτώ  μήνες απραξίας της δημοτικής αρχής. Ο δήμος της Κω, παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις κι έχει μηδενικό έργο.  Για το 2022 έχουν μπει  έργα  αξίας 7 εκατ. 403. Χιλ, ενώ διερωτήθηκε τι θα υλοποιηθεί.  Ελλειμματικό το ταμείο κοινωνικής πολιτικής σημείωσε η κ.Ψύρρη. Ο δήμος χρειάζεται αναπτυξιακή πολιτική κι έχει παρουσιάσει τρείς προϋπολογισμούς κι αυτός είναι ελλειμματικός.

Να κοιτάμε την κάθε περιοχή ξεχωριστά τόνισε  η κ.Σμαραγδή Παρισίδη. Η προηγούμενη δημοτική αρχή πραγματοποιούσε λαϊκές συνελεύσεις για να γίνει το τεχνικό πρόγραμμα κι έφερε το παράδειγμα του Ψαλιδίου όπου δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις και έργα, όπως και στις ακτές του νησιού. Επίσης ανφέρθηκε στους ποδηλατοδρόμους οι οποίοι  θέλουν συντηρήσεις και επεκτάσεις επεσήμανε η κ.Παρισίδη.

Ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης στην τοποθέτηση  του  αναφέρθηκε στην εποπτεία των έργων και στις παρεμβάσεις του ιδιώτη στην υπηρεσία και τόνισε πως ο προϋπολογισμός εστιάζεται στην εξωστρέφεια και πρέπει  όλοι να βοηθήσουν  στην υλοποίηση του .

Ο Ηλίας Σιφάκης αναφέρθηκε στον ενιαίο φορέα τουρισμού, σημείωσε πως έκλεισε γιατί έτσι έπρεπε . Έθεσε το ερώτημα τι έκανε ο δήμος στον τουρισμό? Έφερε το παράδειγμα ότι προϋπολογίσθηκαν 205 χιλ και ξοδεύτηκαν μόνο 1500 ευρώ και μπήκαν  305 χιλ στην ΚΩΑΝ χωρίς να γνωστοποιείται ποιος  από τους τρεις  εργαζόμενους θα «τρέξει» το τουριστικό κομμάτι.  

Ο Γιάννης Καλλούδης σημείωσε στην τοποθέτηση του,  πως ο προϋπολογισμός  του 2022 είναι ρεαλιστικός  και πρέπει να στηριχθεί από όλους.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ