Live η μεικτή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω-Δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη
Πολιτική
01/12/2021

Σε μεικτή τακτική συνεδρίαση συνέρχεται εκ΄ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Κω με δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη , σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο, μετά την από 25-11-2021 ματαιωθείσα συνεδρίαση, με θέμα «Σύγκληση και λειτουργία των συλλογικών οργάνων των δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας» , με 19 θέματα.

Εκτός ημερήσιας διάταξης η πρόεδρος ζήτησε να μπουν τρία θέματα, αφού ψηφίστηκαν ως κατεπείγοντα : 1ο)Η αντικατάσταση αντ/δρου στην ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ, 2ο)Λήψη απόφασης μετάβασης σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για το νέο σχολικό έτος που αφορά στο 7ο δημοτικό σχολείο ( από 7θέσιο να γίνει 10θέσιο), 3ο) Λήψη απόφασης μετάβασης σχολικής μονάδας  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για το νέο σχολικό έτος που αφορά στο ΕΠΑΛ Κω, να λειτουργήσουν επίσης, εσπερινό και ΕΝΕΕΓΥΛ ειδικό επαγγελματικό ενιαίο Γυμνάσιο-Λυκειακές τάξεις. 

Ως προς τις ανακοινώσεις, πριν την ημερήσια διάταξη, η επικεφαλής της παράταξης  "Όραμα και Δράση" Ιωάννα Ρούφα, επεσήμανε πως ο  σημερινός τρόπος της συνεδρίασης (μεικτός), είχε προταθεί από την παράταξη της στις αρχές της πανδημίας. Ο δήμαρχος τόνισε πως το δημοτικό συμβούλιο, εφαρμόζει τη νομοθεσία. Τώρα επιτράπηκε η μεικτή συνεδρίαση του σώματος  και τώρα εφαρμόζεται.

ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ

Η αντικατάσταση αντ/δρου στην ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ, είναι το πρώτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Ο δήμαρχος στην εισήγηση του ευχαρίστησε την συνεργάτιδα του Σταματία Κανταρζή η οποία τήρησε την υπόσχεση της, παραιτήθηκε και στη θέση της ανέλαβε καθήκοντα ο Σοφοκλής Δουδούς, στον οποίο ευχήθηκε καλή επιτυχία. Ο δήμαρχος πρότεινε τον κ.Ζαχαρό Κων/νο για τη θέση του αντ/δρου στην ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ. Το σώμα ψήφισε την πρόταση, ομόφωνα  .

Στο δεύτερο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης , αυτό της λήψης απόφασης μετάβασης της σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για το νέο σχολικό έτος που αφορά στο 7ο δημοτικό σχολείο , εισηγήθηκε ο πρόεδρος των σχολικών μονάδων κ.Μάνος Μήτρου το αίτημα του συγκεκριμένου σχολείου, από 7θέσιο να γίνει 10θέσιο, με όλες τις παρεμβάσεις σε θέματα αναβάθμισης των υποδομών για να διευκολυνθεί η λειτουργία του.  Ψηφίστηκε επίσης ομόφωνα

Το τρίτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, αυτό της λήψης απόφασης μετάβασης σχολικής μονάδας  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για το νέο σχολικό έτος που αφορά στο ΕΠΑΛ Κω ώστε  να λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ, εσπερινό και ΕΝΕΕΓΥΛ ειδικό επαγγελματικό ενιαίο Γυμνάσιο-Λυκειακές τάξεις, είναι αίτημα της κοινωνίας επεσήμανε ο πρόεδρος των σχολικών μονάδων κ.Μάνος Μήτρου .

Σε ότι αφορά στο   ΕΝΕΕΓΥΛ , τοποθετήθηκε ο συμπατριώτης μας Βησσαρίωνας Ζωίδης -επικεφαλής του κέντρου μαθησιακών δυσκολιών της Κω-  ο οποίος τόνισε πως έχουν εκτοξευθεί τα περιστατικά των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες κι είναι απαραίτητο να υπάρξει στο νησί μας το ειδικό επαγγελματικό ενιαίο Γυμνάσιο-Λυκειακές τάξεις, που δίνει ευκαιρίες σε πολλά παιδιά.  Στην περιοχή μας υπάρχει μόνο στη Ρόδο. Στην Κω, υπάρχουν 24 παιδιά που πρέπει να πάνε σε ένα τέτοιο σχολείο φοίτησης. Ο ίδιος κατέθεσε την πρόταση-αναγκαιότητα,  στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο, να επενδύσει στην ειδική αγωγή, ως προσφορά στη νεολαία του νησιού μας, σημειώνοντας πως αποτελεί πολιτική υπόθεση να αποφασιστεί να δημιουργηθούν υποδομές για να στεγαστούν οι ειδικές δομές , με ισονομία, σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. 

Στην τοποθέτηση του ο  επικεφαλής της παράταξης  Δύναμη Αλλαγής , Γιώργος Κυρίτσης,  τάχθηκε υπέρ  της ίδρυσης  των δύο σχολικών μονάδων.  Επίσης η επικεφαλής της παράταξης Όραμα και Δράση, Ιωάννα Ρούφα, επεσήμανε πως πρέπει τα θέματα να ψηφιστούν χωριστά. Τόνισε πως και τα δύο σχολεία στο Πλατάνι είναι ακατάλληλες δομές. Ο πολιτισμός μια κοινωνίας φαίνεται από τη στάση της  στην μοναδικότητα και διαφορετικότητα. Λέμε ναι στις νέες υποδομές, που να αξίζουν σε αυτά τα παιδιά σημείωσε στην τοποθέτηση της η κ.Ρούφα.   

Ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Ζερβός τόνισε πως δεν πρέπει όλες οι δομές να βρίσκονται στην πόλη και επεσήμανε πως θα είναι αρωγοί σε τέτοιες πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής. 

Η αντιδήμαρχος Γ.Κασσιώτη επεσήμανε πως είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας αυτών των δομών γιατί αυτά τα σχολεία μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα σε αυτά τα παιδιά και στην ίδια την κοινωνία. Πρότεινε το ειδικό γυμνάσιο είναι καλό να στεγαστεί, με τα ειδικά εργαστήρια,  για να βρίσκονται τα παιδιά, στο ίδιο περιβάλλον. 

Η δημοτική σύμβουλος  Βάσω Πη, τόνισε πως ένα τέτοιο θέμα , δεν έπρεπε να ερχόταν ως έκτακτο , αλλά ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη.   

Η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου, τόνισε πως η απόφαση δημιουργίας δύο τέτοιων δομών, είναι σημαντική για τη νεολαία του νησιού μας και για την ίδια την κοινωνία. Ομόφωνα ψηφίστηκε το θέμα

                        ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

 1)  Αποδοχή ή μη παραίτησης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΠΑΒΣ και ορισμός νέου  προέδρου (Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς).

Ο δήμαρχος Κω , εισηγήθηκε την αποδοχή της παραίτησης  του προέδρου του ΔΟΠΑΒΣ και  εκ νέου πρότεινε για πρόεδρο του  Διοικητικού Συμβουλίου , τον Παναγιώτη Χατζηχριστοφή.

Η κ. Ι.Ρούφα τόνισε , πως είναι απολίτικη η  διαδικασία της δημοτικής αρχής, με τις παραιτήσεις αντιδημάρχων και προέδρων στα νομικά πρόσωπα. Δεν χειρίζεται με σοβαρότητα η δημοτική αρχή την διαδικασία, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Μηνάς Κιάρης σε τοποθέτηση του επί του θέματος.

Ο δήμαρχος Κω  Θ.Νικηταράς, τόνισε πως μετατέθηκε δύο φορές με ευθύνη του υπουργείου εσωτερικών η διαδικασία επαναδιάταξης των δυνάμεων σε δήμους όλης της χώρας, σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των δημοτικών συμβούλων, διαδικασία που αποφάνθηκε σύννομη η αποκεντρωμένη διοίκηση μετά την προσφυγή της αντιπολίτευσης.  

Ομόφωνα το θέμα.

 

Θέμα 2ο   Αποδοχή ή μη παραίτησης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω και ορισμός νέου προέδρου (Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς). Ο δήμαρχος πρότεινε εκ νέου ως πρόεδρο, τον υποφαινόμενο  δηλαδή τον ίδιο τον δήμαρχο τον  κ.Θεοδόση Νικηταρά.

Ο π. πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου, Κώστας Χόνδρος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του, έκανε λόγω για ενότητα της παράταξης του και  τόνισε πως οι εποχές που δήμαρχος έπαιρνε τρεις μισθούς, έχει παρέλθει. Ο Γ.Κυρίτσης αντέδρασε στα λεγόμενα του κ.Χόνδρου και του ζήτησε να κατονομάσει τον τρίτο μισθό , αφού είναι γνωστοί (ποτέ δεν το έκρυψε) οι δύο μισθοί που λάμβανε.

Ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος, σημείωσε πως τα περί ενότητας της παράταξης που επικαλέστηκε ο κ.Χόνδρος καταδεικνύουν πρόβλημα στην παράταξη του.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής, σημείωσε πως η εκκίνηση του νέου δημοτικού συμβουλίου, καταδεικνύει πως το προεδρείο δεν στέκεται στο ύψος τους, δεν διόρθωσε καν την ημερήσια διάταξη και τόνισε πως το προεδρείο καταφέρνει να απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο με "θεατρινισμούς".

Η επικεφαλής της παράταξης Ι.Ρούφα καταλόγισε στην δημοτική αρχή, επικοινωνιακή τακτική, που δεν δείχνει τον στοιχειώδη σεβασμό σο δημοτικό συμβούλιο.  

Ομόφωνα το θέμα

3ο Θέμα: Αποδοχή ή μη παραίτησης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ και ορισμός νέου προέδρου (Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς).

O δήμαρχος αρχικά είχε προτείνει  για τη θέση του προέδρου της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ τον Γιώργο Πασσανικολάκη, για τον οποίο σημείωσε  πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά του στις στρατηγικές επιλογές του στην Μαρίνα αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις που προέδρευσε όλα αυτά τα χρόνια, όμως οι επαγγελματικές του ευθύνες δεν του επιτρέπουν να αναλάβει τέτοια ευθύνη, παραμένει όμως ενεργός δημοτικός σύμβουλος και πρότεινε για τη θέση τον κ.Γιάννη Καλλούδη και ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα παραχωρήσουν από κοινού με τον κ.Πασσανικολάκη συνέντευξη τύπου.

Ο Γ.Κυρίτσης τόνισε , πως με τα λόγια αυτά, ο δήμαρχος "άδειασε" την μέχρι πρότινος πρόεδρο την κ.Τελλή , εκθειάζοντας τον κ.Πασσανικολάκη.

Η Ι.Ρούφα, τόνισε πως τα γεγονότα, μόνο ενότητα παράταξης δεν αναδεικνύει αφού δεν συζήτησε καν στην παράταξη του τη νέα διοικητική σύνθεση με αποτέλεσμα  να υπάρχει αυτή η αποστασιοποίηση του κ.Πασσανικολάκη που από ότι φαίνεται δεν επιθυμούσε αυτή την αλλαγή  και  τον συνεχάρη για την επιστολή του με  τη θέση που πήρε επί του θέματος.  Αυξάνεται  ο αριθμός των όσων  "περισσεύουν" στην παράταξη της ισχυρής Κω, τόνισε η κ.Ρούφα.

Η δημοτική σύμβουλος, Βάσω Πη,  επεσήμανε πως όλοι περιμέναμε πως ο κ.Πασσανικολάκης δεν θα δεχόταν να πάει στην χρεωμένη ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ, που έχει πάψει να είναι κοινωφελής.  

Ο Γιάννης Καλλούδη ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του.

Ο δημοτικός σύμβουλος Σ.Μαραγκός τόνισε πως αναμένει την συνέντευξη τύπου με τον κ.Πασσανικολάκη για να δει την πορεία της Μαρίνας

Η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου τόνισε πως η αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί η δημοτική αρχή κάνει όσα εξήγγειλε  κι αυτό δεν τους αρέσει. Συν διαμορφώνουμε με την ίδια την κοινωνία  τα έργα, για αυτό έχουμε μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. Με ενότητα θα προχωρήσουμε, σημείωσε η κ. Βλάχου.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης, επεσήμανε πως δεν γνωρίζουν κάποιοι στο δημοτικό συμβούλιο τη νομοθεσία και επικαλούνται πράγματα που δεν ισχύουν. Τόνισε πως ο κ.Πασσανικολάκης είναι ένα άξιο στέλεχος της δημοτικής αρχής και όλα θα ξεκαθαρίσουν στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει με τον  δήμαρχο, όπου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της διοίκησης της Μαρίνας, ενώ ι προκάλεσε τον κ.Μαραγκό να καθίσει στην πρώτη θέση και να ακούσει τα όσα πέτυχε ο κ.Πασσανικολάκης.

Ο Γιώργος Κυρίτσης, τόνισε πως στην Μαρίνα,  μετά από δύο χρόνια,  μπήκε ένα ασανσέρ και μία περίφραξη. Αυτό είναι το έργο του κ.Πασσανικολάκη

Τα περί νομοθεσίας που ανέφερε ο κ.Αβρίθης, δεν στέκουν τόνισε η  κ.Ιωάννα Ρούφα η οποία έκανε λόγο για θέατρο Σκιών και τόνισε πως οι επιλογές της δημοτικής αρχής είναι δικές της  και θα τις κρίνει η ίδια κοινωνία.

Στη συνέχεια ο Σεβαστιανός Μαραγκός  αποδέχτηκε την πρόταση του κ.Αβρίθη και να καθίσει στην πρώτη γραμμή να ακούσει τον απολογισμό του κ.Γιώργου Πασσσανικολάκη.

Η κ. Διονυσία Τελλή, τόνισε πως τα περί χρεοκοπίας δεν ισχύουν και  προφανώς δεν έχει αντιληφθεί τι έχει επιφέρει η πανδημία σε όλες τις επιχειρήσεις και ζήτησε από την κ.Ρούφα να δείξει σεβασμό στους εργαζόμενους της επιχείρησης.  

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα

4ο Θέμα: Αποδοχή ή μη παραίτησης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ και ορισμός νέου  προέδρου (Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς).

O δήμαρχος επαναπρότεινε  τον κ.Κώστα Ζαχαρό για τη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ

Η κ.Ιωάννα Ρούφα, τόνισε πως το θέμα είναι το ίδιο με τα προηγούμενα, στο πλαίσιο της ίδιας θεατρικής παράστασης.

 Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής ο κ. Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος , σημείωσε πως απαξιώνεται  και προσβάλλεται ο θεσμός του δημοτικού συμβουλίου με αυτές τις ενέργειες για να ικανοποιηθούν τα εσωτερικά ζητήματα της δημοτικής αρχής.

Ο δήμαρχος Θ.Νικηταράς, τόνισε πως δόθηκε η πολιτική διάσταση και πως οι χαρακτηρισμοί που δίνονται από συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο, μάλλον εκφράζουν τη δική του παράταξη.  

Ομόφωνα ψηφίστηκε το θέμα

Αποδοχή ή μη παραίτησης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΡΑΣ Κω και ορισμός νέου προέδρου (Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς).

Ομόφωνα ψηφίστηκε το θέμα

5ο Θέμα: Αποδοχή ή μη παραίτησης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΡΑΣ Κω και ορισμός νέου προέδρου (Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς). O δήμαρχος επαναπρότεινε για πρόεδρο τον κ.Μάνο Μήτρου.

Η Ιωάννα Ρούφα στην τοποθέτηση της  τόνισε πως το ζήτημα με τον ΔΗΡΑΣ  είναι το πως λειτουργεί , αφού δεν συνεδριάζει, αλλά κάνει απευθείας αναθέσεις και παίρνει πολλές αποφάσεις προέδρου. 

Ομόφωνα ψηφίστηκε το θέμα

6ο Θέμα:Αποδοχή ή μη παραίτησης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΑΕΕΤΛΚ και ορισμός νέου  προέδρου (Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς). Για την θέση της Μαρίνας , ο δήμαρχος πρότεινε τον κ.Κώστα Χόνδρο.

Η κ.Ιωάννα Ρούφα στην τοποθέτηση της αναφέρθηκε σε πολιτικό λάθος  τη δημοτικής αρχής, τόσο  για την  παραίτηση του κ.Γιώργου Πασσανικολάκη από την ΜΑΕΕΤΛΚ όσο κι η παραίτηση του κ.Κώστα Χόνδρου από το Λιμενικό ταμείο. 

Ομόφωνα ψηφίστηκε το θέμα

7ο Θέμα: Αποδοχή ή μη παραίτησης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ορισμός νέου προέδρου (Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς). O δήμαρχος επαναπρότεινε τον κ.Μάνο Μήτρου  για την θέση 

Ομόφωνα ψηφίστηκε το θέμα

8ο Θέμα: Αποδοχή ή μη παραίτησης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ορισμός νέου προέδρου (Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς). O δήμαρχος επαναπρότεινε τον κ.Μάνο Μήτρου  για την θέση 

O κ. Γιώργος Κυρίτσης επεσήμανε το συμπέρασμα από όλη αυτή την ιστορία είναι να "φαγωθεί" ο Γ.Καλλούδης από πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο Γιώργος Πασσανικολάκης από πρόεδρος της ΜΑΑΕΤΛΚ και να σωθεί η ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ.

Ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Πης  ευχαρίστησε τον δήμαρχο για τα  καθήκοντα του αντιδημάρχου που του ανέθεσε ο δήμαρχος και  σημείωσε πως ο  κ.  Θεοδόσης Νικηταράς θα μείνει στην ιστορία  , αφού έκανε αντιδήμαρχο κάποιον  που προήλθε από άλλη  παράταξη.

Ομόφωνα ψηφίστηκε το θέμα

9ο Θέμα: Λήψη απόφασης για τον καθορισμό τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, για το έτος 2022 Δήμου Κω (Εισηγητής: δημοτικός σύμβουλος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

Είναι σημαντικό το θέμα καθορισμού των  τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, για το έτος 2022, τόνισε ο κ.Χρυσόπουλος ο οποίος επεσήμανε πως οι συντελεστές των δημοτικών τελών θα μείνουν οι ίδιοι. Παραλάβαμε πλεονασματικό ταμείο  που δεν θα έπρεπε σημείωσε στην τοποθέτηση του ο κ.Χρυσόπουλος , αφού τα τέλη αυτά είναι ανταποδοτικά στην κοινωνία.  Είχαμε το πολιτικό σθένος τόνισε ο . κ. Χρυσόπουλος  να αναδιαρθρώσουμε την υπηρεσία καθαριότητας  με  νέα οχήματα, αφού τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν παρεμβάσεις στην υπηρεσία . Επίσης αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις και στην αύξηση του ρεύματος παγκόσμια , το οποίο επέφερε αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες κι όμως ο δήμος της Κω, δεν θα προβεί σε αυξήσεις και θα αφήσει τους ίδιους συντελεστές καθορισμού των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας και ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στο 20% η οριζόντια μείωση σε όλες τις επιχειρήσεις.

Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής ο Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος, ανέδειξε την απολίτικη  συμπεριφορά των στελεχών της δημοτικής αρχής που αφορούν στις συνεδριάσεις τις οικονομικής επιτροπής ενώ πρότεινε μείωση των τελών  στο 10% και έκανε λόγο για εγκατάλειψη των κοινοτήτων σε ότι αφορά την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.

Η Ιωάννα Ρούφα τόνισε πως λόγω της ανταποδοτικότητας των τελών,  τα αποθεματικά του συγκεκριμένου ταμείου, δεν μπορούν να πάνε αλλού και τόνισε πως ο δικαιότερος τρόπος είναι αυτά,  να επιστραφούν στην κοινωνία. Πρόταση της παράταξης Όραμα και Δράση είναι η δημοτική αρχή να εναρμονίσει προς τα κάτω τα τέλη για να ανασάνουν οι δημότες.

Η Σέβη Βλάχου σημείωσε πως η αντιπολίτευση  παρουσιάζεται βαθιά νυχτωμένη. Τόνισε πως ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να κάνει προτάσεις . Η δημοτική αρχή δεν θέλει να ευημερούν τα  ταμεία αλλά κάνει έργα  αναβάθμισης της καθημερινότητας .  Δεν είναι όλα τέλεια , θέλουμε να αναβαθμίσουμε  το νησί μας και είμαστε κοντά στους πολίτες τόνισε η κ.Βλάχου

Μέσα από την  ανταποδοτικότητα των τελών, πληρώνονται οι  ανάγκες της υπηρεσίας τόνισε η κ.Ευτέρπη Ψύρη Παπαχρήστου, η οποία αναφέρθηκε στις μειώσεις των τελών που είχαν γίνει τα προηγούμενα έτη  στο δήμο, παραθέτοντας στοιχεία. Η μόνη μείωση που έκανε η δημοτική αρχή σήμερα, είναι  η μείωση στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων  τόνισε η κ.Ψύρη για να ενισχύσει τον συγκεκριμένο κλάδο.

Ο κ. Γιάννης Φραγκούλης καταλόγισε για  κλεψιά την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία θα έπρεπε να επιστρέψει ανταποδοτικά τα τέλη και που ουδέποτε έπραξε. Φέτος η δημοτική αρχή δεν έκανε καμία διαβούλευση επί του θέματος σημείωσε ο κ.Φραγκούλης ο οποίος τόνισε πως ο δήμος πρέπει να δει τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας  Σταμάτης Καμπουράκης τόνισε πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι να καθαρίσει το νησί και να το  βάλει σε τάξη . Τίποτα δεν είναι τέλειο τόνισε ο κ.Καμπουράκης, όμως η προσπάθεια είναι συνεχής, στόχος της δημοτικής αρχής, είναι η αύξηση του στόλου. Η Κως σήμερα , δεν είναι όπως την παραλάβαμε, σημείωσε ο κ.Καμπουράκης ο οποίος επεσήμανε πως έχουν  γίνει σημαντικές παρεμβάσεις χάρη στο προσωπικό και στον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής  τόνισε  στην τοποθέτηση του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας. 

Κλείνοντας ο κ.Χρυσόπουλος τόνισε πως τα στοιχεία, είναι στην διάθεση όλων όσων θέλουν να δουν τα στοιχεία. Σε ότι αφορά στην μομφή της αντιπολίτευσης  για έλλειψη σε έργα ηλεκτροφωτισμού, έφερε το παράδειγμα, πως η προηγούμενη δημοτική αρχή για τον ηλεκτροφωτισμό έδωσε 180 χιλ. ευρώ και η νυν δημοτική αρχή μέχρι σήμερα, περίπου 400 χιλ. ευρώ στα δύο χρόνια. 

10ο Θέμα: Λήψη απόφασης για τον καθορισμό συντελεστών φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων, για το έτος 2022 Δήμου Κω (Εισηγητής: δημοτικός σύμβουλος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

Στην εισήγηση του ο κ.Χρυσόπουλος τόνισε πως και φέτος  θα ισχύσει , το 25% να δοθεί για τις σχολικές επιτροπές ώστε  να ενισχυθούν, αφού δεν επαρκούν τα  κρατικά κονδύλια μέσω ΚΑΔ

Ομόφωνα

11ο Θέμα:  Λήψη απόφασης για τον καθορισμό του τέλους ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.), για το έτος 2022 Δήμου Κω (Εισηγητής: δημοτικός σύμβουλος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος). O συντελεστής έχει να κάνει με τις αντικειμενικές αξίες επεσήμανε ο κ.Χρυσόπουλος ο οποίος  τόνισε πως δε θα γίνει καμία αλλαγή στον καθορισμό του τέλους.

Oμόφωνα

12ο Θέμα: Λήψη απόφασης για καθορισμό λοιπών τελών, για το έτος 2022 Δήμου Κω (Εισηγητής: δημοτικός σύμβουλος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).  Ο κ. Χρυσόπουλος τόνισε πως τα λοιπά τέλη αφορούν , τα τέλη σφαγείων, υποχρεωτικά, τέλος διαμονής, κοινόχρηστων χώρων, τέλη πολιτικών  γάμων κτλ τα οποία πρότεινε να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής ο κ.Χατζηκαλύμνιος  επεσήμανε τη "μαύρη" λειτουργία των σφαγείων και καταλόγισε ασυνεννοησία της δημοτικής αρχής με τους εργαζόμενους . Συμφώνησε για τη λειτουργία των  δημοτικών σφαγείων η Ιωάννα Ρούφα η οποία τόνισε πως λειτουργούν ακόμα χειρότερα από την κακή λειτουργία του από την προηγούμενη  δημοτική αρχή. Πρότεινε να στηθεί οικονομικά και οργανωτικά ένα συνεταιριστικό σχήμα με τους κτηνοτρόφους, όπου ο δήμος να τους παραχωρήσει δωρεάν τη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων .

Ο αντιδήμαρχος Π.Αβρίθης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της μη νομιμότητας  πως δεν συντρέχει τέτοιος λόγος , ενώ τόνισε πως έχουν δοθεί εκπτώσεις στους κτηνοτρόφους

Ομόφωνα

13ο Θέμα:  Λήψη απόφασης για κάλυψη υποχρεώσεων της υπό εκκαθάρισης Ανώνυμης Μικτής Τεχνικής Εταιρείας Κοινότητας Αντιμάχειας Α.Ε. {(ΑΤΕΚΑ Α.Ε.) (Εισηγητής: δημοτικός σύμβουλος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος). 

Ο κ. Χρυσόπουλος τόνισε πως είναι σημαντικό να κλείσει (φορολογικά) και τυπικά η εν λόγω εταιρεία ΑΤΕΚΑ ΑΕ και να κλείσει αυτό το θέμα, γιατί δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της. 

Η κ. Ρούφα σημείωσε πως η εταιρεία θα μπορούσε  ένα είχε σωθεί , δυστυχώς αυτό δεν έγινε και τα μηχανήματα της ΑΤΕΚΑ παρανόμως χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα, ενώ  τόνισε πως θα  ψηφίσει αρνητικά γιατί αυτή η  εταιρεία δεν θα έπρεπε να κλείσει αλλά να λειτουργεί.

H πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.Διονυσία Τελλή, εισηγήθηκε τη συνέχεια της συνεδρίασης αύριο, Πέμπτη στις 18:00.

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ