Ιερά Σύνοδος: Εγκύκλιος προς τους ιεράρχες – ''Εκκλησία και επιστήμη στον αγώνα κατά της πανδημίας''
Κοινωνικά
20/07/2021

Με εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι το εμβόλιο δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τη διδασκαλία της εκκλησίας και καλεί τους ιεράρχες να απευθύνουν κάλεσμα για εμβολιασμούς στην λειτουργία της Κυριακής

Εγκύκλιο απέστειλε η Ιερά Σύνοδος μετά τη συζήτηση που προηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τους Βασίλη Κικίλια και Σωτήρη Τσιόδρα με θέμα: «Εκκλησία και επιστήμη στον αγώνα κατά της πανδημίας», η οποία αναμένεται να διαβαστεί προς τους πιστούς  την επόμενη Κυριακή, 25 Ιουλίου.

Ήδη χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον ρόλο της εκκλησίας να πείσει τους διστακτικούς, απαντώντας σε κάποια από τα ερωτήματα που είχαν θέσει οι ιεράρχες και υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν αντίκειται στη χριστιανική ηθική.

Στη σχετική εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της ιατρικής επιστήμης, και χρησιμοποιεί παραδείγματα της χριστιανικής διδασκαλίας προκειμένου να πείσει τους πιστούς να εμβολιαστούν.

Η Ιερά Σύνοδος τονίζει πως και σήμερα, η Εκκλησία, εμπιστεύεται την επιστημονική κοινότητα των γιατρών, η οποία νυχθημερόν αγωνίζεται για την απαλλαγή των ανθρώπων από τη θανατηφόρο πανδημία.

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως η ανθρωπότητα έχει πλέον στη διάθεση της στο εμβόλιο, “το οποίο είναι ικανό να υψώσει τείχος στην εξάπλωση της πανδημίας. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, γνωρίζοντας πως ο εμβολιασμός αποτελεί μέγιστη πράξη ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο, συνιστά σε όλους, σε συνεννόηση με τον ιατρό τους, να αξιοποιήσουν το δώρο αυτό που μας χάρισε ο Θεός, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και κάθε άνθρωπο «ὑπέρ οὗ Χριστός ἀπέθανε» (Ρωμ. 14, 15).

Και θέλει αυθεντικώς να διαβεβαιώσει πως αυτό το εμβόλιο δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με την Αγιογραφική, Πατερική και Κανονική διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας”.

Καλεί ακόμα τους πιστούς να μην ακούν φωνές που προκαλούν σύγχυση και διαχωρισμό, ιδιαίτερα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες “στερούνται επιστημονικότητας αλλά και εκκλησιαστικού πνεύματος”.

ΠΗΓΗ: in.gr