Με κατάνυξη γιορτάστηκε η Κυριακή των Βαΐων με τον Σεβασμιώτατο στην Κέφαλο
Κοινωνικά
25/04/2021

Αρχιερατική θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε  ανήμερα της Κυριακής των Βαϊων στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Κεφάλου χοροστατούντος του μητροπολίτη μας κ.Ναθαναήλ εφαρμόζοντας όλες τις προβλεπόμενες  υγειονομικές διατάξεις, παρουσία του προέδρου της Δημοτικής κοινότητας Γιώργου Κοκκαλάκη και 20 ατόμων την ώρα της Θείας Λειτουργίας εντός της εκκλησίας. Περισσότεροι πιστοί ησήλθαν στο ναό όταν μοιραζόντουσαν τα βάγια , με τις σχετικές αποστάσεις. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε το πόσο σημαντικό είναι όλοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας , για να γίνουν με  ασφάλεια, οι Θείες Λειτουργίες σε όλες τις εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα.  

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης.

Την Κυριακή των Βαΐων,  οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια και μετά τη λειτουργία μοιράζονται σταυροί από  βαγιές  σε όλους τους πιστούς. Με τα βάγια οι πιστοί στόλιζαν τους τοίχους των σπιτιών και το εικονοστάσι τους. 

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Tου Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Tον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».

Η εκκλησία μας καθιέρωσε  από τον 9ο αιώνα το έθιμο αυτό μια και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης
«όχλος πολύς...έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ».

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ