Στο στόχαστρο της εφορίας ξενοδοχεία και Airbnb
Κοινωνικά
27/08/2024

Ξενοδοχεία καθώς και οι ιδιοκτήτες και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μπαίνουν στο στόχαστρο της φορολογικής διοίκησης οι οποίοι θα ελεγχθούν από τη νέα μονάδα μαζικών διασταυρώσεων με σύνθετες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και εντοπισμό κάθε διαθέσιμου στοιχείου στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στόχος των αλλαγών που έχουν ήδη ξεκινήσει είναι η βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης για την καταστολή περιπτώσεων φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης θα ενισχυθεί περαιτέρω και με την υποχρεωτικότητα χρήσης και την αξιοποίηση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA), την εφαρμογή appodixi, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την πλατφόρμα καταγγελιών.

Σε πρώτο πλάνο, λόγω και των υψηλών τουριστικών ροών βρίσκονται ξενοδοχεία και Airbnb. Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, τον προσεχή Νοέμβριο θα ξεκινήσει η "διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022”. Οι ελεγκτές σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αντιπαραβάλουν τα στοιχεία των εσόδων που ανέγραψαν στα βιβλία τους και διαβίβασαν στα myDATA, για το έτος 2022, με εκείνα που προκύπτουν από την πλατφόρμα Booking. Στόχος είναι ο εντοπισμός διαφορών και η απόκρυψη τζίρου που προκύπτει από την πλατφόρμα Booking, αλλά δεν έχει δηλωθεί.

Επίσης, ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν και οι διασταυρώσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους, μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, Οι έλεγχοι στους εν λόγω φορολογούμενους που θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2024, θα αφορούν στα έτη 2020 και 2021. Στόχος είναι ο "εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τουριστικά καταλύματα. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, του Ομίλου της Expedia, για την παροχή στοιχείων σχετικά με τον αριθμό και το κόστος μισθώσεων, αλλά και για την ενημέρωση των ιδιοκτητών ακινήτων – πελατών τους, για τις υποχρεώσεις που έχουν, αναφορικά με τη δήλωση των ακινήτων τους στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι εισπράξεις από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που δήλωσαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για το 2023 ανήλθαν σε 677 εκατ. ευρώ ωστόσο ο τζίρος που δηλώνονται από τις εταιρείες είναι σχεδόν τετραπλάσιος. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είναι καταχωρισμένα 168.819 ακίνητα που ανήκουν σε 107.719 ΑΦΜ (νομικά και φυσικά πρόσωπα). Από αυτά:

- 27.367 ακίνητα ανήκουν σε 5.297 νομικά πρόσωπα.

- 141.452 ακίνητα ανήκουν σε 102.422 φυσικά πρόσωπα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πηγή: capital.gr