Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός στην Ελλάδα
Κοινωνικά
05/12/2020

Τον προσεχή Ιούνιο εκτιμά το υπουργείο Υγείας ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού, όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή "Συνδέσεις", ο Γ.Γ. της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας.

"Θεωρούμε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε πετύχει τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού," δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους και προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν.

"Το εμβόλιο είναι ασφαλές, σώζει ζωές, είναι το σημαντικότερο όπλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα" υπογράμμισε.

Ο κ. Θεοφάνους κάλεσε τους πολίτες να εγγραφούν στο σύστημα άυλης συνταγογράφησης, καθώς μέσω του συστήματος αυτού θα λαμβάνουμε ειδοποίηση για να εμβολιαστούμε. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, γνωστοποίησε ότι όποιο εμβόλιο παίρνει έγκριση, μετά από δύο ημέρες θα βρίσκεται στη χώρα μας.

 

Προς τούτο, τα πρώτα ψυγεία για τη συντήρηση των εμβολίων είναι ήδη εδώ, ενώ τα υπόλοιπα θα έρθουν εντός της επόμενης εβδομάδας. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι τα ψυγεία θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της χώρας και από εκεί θα γίνεται η διανομή των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει ακόμα και σε κατοίκους των πιο απομακρυσμένων περιοχών της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας.

Αναφερόμενος τέλος στους λόγους για τους οποίους η Βρετανία προχωρεί πρώτη σε εμβολιασμούς σε σχέση με την ΕΕ, εξήγησε ότι ακολούθησε μια διαφορετική διαδικασία που αυτή τη στιγμή δεν την ακολουθεί ούτε ο Αμερικανικός Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. "Η ΕΕ θα εξασφαλίσει όλες τις δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην υπάρχει κανένα ερωτηματικό" κατέληξε.

Μήνυμα Κικίλια: Τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και θα αλλάξουν τα δεδομένα

"Ο εμβολιασμός είναι μέρος της λύσης, ο οποίος και προφανώς αποτελεί το σημαντικότερο όπλο μας στη δημιουργία τείχους ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό", αναφέρει μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας στέλνει μήνυμα προς τους πολίτες υπέρ του εμβολιασμού έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ απευθύνει και κάλεσμα στην ιατρική και την επιστημονική κοινότητα μέχρι την Εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά κόμματα και τους εκπροσώπους του πνευματικού κόσμου, προκειμένου όλοι να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.

"Τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και θα αλλάξουν τα δεδομένα", υπογραμμίζει ο Βασίλης Κικίλιας.

Κορονοϊός: Τα βήματα μέχρι τον εμβολιασμό

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα, ώστε να αρχίσει όσο το δυνατόν αμεσότερα ο εμβολιασμός των πολιτών, μόλις γίνει η παραλαβή των πρώτων εμβολίων .

Τα βήματα από την προμήθεια των εμβολίων για τον κορονοϊό στη χώρα έως τον εμβολιασμό των πολιτών περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης. Τα εμβόλια θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της ΕΕ, με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρους του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Star, η χώρα μας θα προμηθευτεί 590.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, 200.000 δόσεις της Moderna στα τέλη του Ιανουαρίου και 750.000 δόσεις εμβολίου της Astra Zeneca γύρω στις 10 Φεβρουαρίου.

 

thetoc.gr