Εντός του 2022 οι εγκρίσεις-άδειες δόμησης που εκδίδονται από το Υπουργείο Πολιτισμού στο ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies
Κοινωνικά
29/03/2022

Μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία για την επίσπευση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε κάθε κτιριακό έργο προωθεί η Κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για να ενταχθούν οι εγκρίσεις – άδειες που εκδίδονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για την ανέγερση νέων κτιρίων και οικοδομών, στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies, εντός του 2022.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο ΤΕΕ Κω, Γιώργο Χρυσουλάκη, πρόκειται για μια πρόταση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου που πλέον παίρνει σάρκα και οστά, λύνοντας, ουσιαστικά, τα χέρια των πολιτών καθώς τους απαλλάσσει από χρονοφόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και συλλογή μεγάλου όγκου εγγράφων.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω του gov.gr, εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά, εδώ και 3,5 χρόνια περίπου, όλες οι άδειες δόμησης της χώρας, ενώ προοδευτικά εντάσσονται σε αυτό όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που λόγω αρμοδιότητας εμπλέκονται στην αδειοδότηση της ανέγερσης.

Το σύστημα e-adeies, που σχεδίασε, ανέπτυξε και λειτουργεί το ΤΕΕ για λογαριασμό του ΥΠΕΝ, χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό διαθεσιμότητας, πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας που διασφαλίζουν πρόσβαση σε όποιον έχει έννομο δικαίωμα ή συγκεκριμένη αρμοδιότητα σε φάκελο συγκεκριμένου έργου, περιορίζει τη γενική πρόσβαση μόνο σε διευθυντικά στελέχη του δημοσίου, ενώ διασφαλίζει πλήρη ιχνηλασιμότητα των ενεργειών και βημάτων που ακολουθούνται, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα πλήρως ψηφιακό αρχείο για όλα τα σχέδια και δικαιολογητικά των νέων οικοδομών της χώρας.

Ρεπορτάζ