8η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας - Ημέρα μνήμης και τιμής στις θυσίες των γυναικών για Ισότητα
Κοινωνικά
08/03/2022

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου  και είναι, ίσως, η πιο σημαδιακή ημέρα για το γυναικείο φύλο καθώς αφορά αγώνες συνηθισμένων γυναικών, οι οποίες με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία...

Φέτος, αυτή η ημέρα τιμής και μνήμης έχει αμαυρωθεί από τις 18 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα αλλά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος αναγκάζει γυναικόπαιδα σε φυγή ή στο θάνατο.

Σύσσωμες οι τοπικές αρχές, με προεξέχοντα το Δήμαρχο Κω, Θεοδόση Νικηταρά, εξέδωσαν ανακοινώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας, με κεντρική ιδέα την ειρήνη και τη μηδενική ανοχή σε οποιασδήποτε μορφής βίας κατά των γυναικών. Ο κ.Νικηταράς, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα τιμούνται οι γυναίκες όλου του κόσμου, που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη, για κόσμο ειρήνης και ασφάλειας για όλους. Τις γυναίκες που αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα, που υπηρετούν πολλαπλούς ρόλους, στην οικογένεια και στην εργασία. Στην κοινή προσπάθεια, ενάντια στην άσκηση βίας κατά των γυναικών, στις διακρίσεις λόγω φύλου, στην αναπαραγωγή σεξιστικών προτύπων. 

Ανακοίνωση για την Ημέρα της Γυναίκας υπογράφει και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, Διονυσία Τελλή, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή ημέρα (8η Μαρτίου) σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα κι αν, πράγματι, επιθυμούμε έναν κόσμο πιο δίκαιο και ειρηνικό, η ισότητα των γυναικών παίζει σημαντικό ρόλο για την οικοδόμησή του. Αξίζει να σημειωθεί οτι η κ.Τελλή είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, στο νησί της Κω.

‘’Γυναίκα είναι η μητέρα, η σύζυγος, η κόρη, η σύντροφος, η γιαγιά, η φίλη...''. Μ' αυτόν τον ευαίσθητο τρόπο, ξεκινά η ανακοίνωση της ειδικής συμβούλου Δημάρχου για θέματα Πρόνοιας, Σταματία Κανταρζή, αφιερωμένη την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Η κ.Κανταρζή, μεταξύ άλλων, εύχεται να σταματήσει η βία κατά των γυναικών και η εκμετάλευση τους στους χώρους εργασίας καθώς η φετινή επέτειος στιγματίζεται από δεκαοκτώ φόνους γυναικών με θύτες τους συντρόφους τους.

Ψήφισμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας εξέδωσε η Ένωση Γυναικών- Παράρτημα Κω, τονίζοντας ότι η φετινή επέτειος είναι διαφορετική καθώς τιμάται στη σκιά  ενός φρικτού πολέμου μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας που μαίνεται με ολοένα αυξανόμενη ένταση ενώ ο Σύλλογος Γυναικών Κω (ΟΓΕ), καλεί σήμερα τα Σωματεία και τους φορείς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πικετοφορία στις 18:30 στην πλατεία Ελευθερίας, για ένα βροντερό ΟΧΙ σ' αυτήν τη σύρραξη.  

Τη γιορτή της Γυναίκας τιμά και ο Σύλλογος Γυναίκες χωρίς Σύνορα- Παράρτημα Κω, με ανακοίνωση του, όπου σημειώνεται ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα τιμής αλλά και έντονου προβληματισμού για την «ισότιμη» παρουσία της γυναίκας στην εργασία, στο σπίτι, στις ίσες ευκαιρίες και της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Καθήκον κάθε κοινωνίας και κάθε ανθρώπου είναι να τιμά και να σέβεται το γυναικείο φύλο, να του εκφράζει ευγνωμοσύνη και σεβασμό, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στη δημοκρατία και στην ίδια τη ζωή. 

 

Ρεπορτάζ