Ξ.Σημαντήρη παιδίατρος: Έξαρση κορωνοϊού στις μικρές ηλικίες - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς...
Κοινωνικά
17/02/2022

Με τα σχολεία ανοιχτά και την κοινωνία σε πλήρη κινητικότητα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και η μετάλλαξη όμικρον ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του παιδικού πληθυσμού, τονίζει η παιδίατρος και παιδοαλλεργιολόγος Ξανθίππη Σημαντήρη.

Η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται γρήγορα , αλλά με ήπια συμπτωματολογία , κυρίως  κόπωση, έντονος πονοκέφαλος, απώλεια όρεξης και δερματικά εξανθήματα. Οι γονείς οφείλουν να κάνουν συχνά  τεστ, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν περιπτώσεις, αποτρέποντας την διασπορά στην κοινότητα, το σπίτι ή το σχολείο. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούν προσωπικά μέτρα προστασίας, όπως η χρήση της μάσκας, η κοινωνική απομάκρυνση αλλά και το συχνό πλύσιμο χεριών, ειδικά πριν φάνε ή πριν ακουμπήσουν το πρόσωπό τους, σημειώνει η κ. Σημαντήρη.

Όσον αφορά το σύνδρομο Misc, εσπευσε να καθησυχάσει, τονίζοντας ότι με την θεραπευτική αντιμετώπιση, την έγκαιρη αναγνώριση αλλά και την θεραπεία, τα παιδιά γίνονται  καλά. Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου αυτού εμφανίζονται τέσσερις με έξι εβδομάδες αφού το παιδί προσβληθεί από τον ιό και αφού έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα. Η ίδια επανέλαβε πάντως την αξία του  εμβολιασμού στα παιδιά, ώστε να καταφέρουν να περιορίσουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από αυτό το σύνδρομο, ενώ  τονίζει πως το  εμβόλιο της Pfizer που χορηγείται  στα παιδιά, έχει αποδειχτεί ασφαλές και πολύ αποτελεσματικό.

Ρεπορτάζ