Δήμος Καλυμνίων: Σε εξέλιξη οι ενέργειες της νεοσυσταθείσας συντονιστικής επιτροπής για τη φιλοξενία παιδιών από τη Μαριούπολη
Δωδεκάνησα
16/03/2022

Άκρως συμβολικές αλλά πάνω από όλα ανθρώπινες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει ο Δήμος Καλύμνου προκειμένου να φιλοξενηθούν παιδιά από την δοκιμαζόμενη Μαριούπολη της Ουκρανίας στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη συσταθεί αρμόδια συντονιστική επιτροπή υπό το Δήμαρχο Καλύμνου, Δημήτρη Διακομιχάλη, η οποία έχει προβεί στα πρώτα βήματα προσέγγισης με τους αρμόδιους προξενικούς φορείς ώστε αυτή η ανθρωπιστική δράση να πάρει σάρκα και οστά.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλύμνου είναι ο τρίτος αδελφοποιημένος Δήμος της Ελλάδας, μαζί με τους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Κύθνου, με αυτόν της Μαριούπολης ήδη από το 1997.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘’Η Κάλυμνος αλλάζει’’, Γιώργος Μαύρος, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το σταθμό μας, ως ένας εκ των συμμετεχόντων στην εν λόγω συντονιστική επιτροπή, ενημερώνει ότι υπάρχουν τρεις φάσεις για την τελική έκβαση της φιλοξενίας των παιδιών της Μαριούπολης στο γειτονικό νησί. Η πρώτη αφορά στην επαφή και συνεννόηση με τους άλλους δυο Δήμους της Ελλάδας που είναι αδελφοποιημένοι με αυτόν της Μαριούπολης, η δεύτερη άπτεται της δυνατότητας μεταφοράς ειδών πρώτης ανάγκης στην Ουκρανία, τα οποία κατά πλειψηφία δε φτάνουν στο έδαφος της χώρας παρά σταματούν στα σύνορα υποδοχής προσφύγων και η τρίτη σχετίζεται με την δημιουργία επαφής με τους αρμόδιους προξενικούς φορείς στην Ουκρανία ή με εκπροσώπους του προγράμματος αδελφοποίησης με το Δήμο Καλύμνου ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η μεταφορά των παιδιών από τη Μαριούπολη στην Κάλυμνο. Ο κ. Μαύρος τονίζει ότι η επικοινωνία με τη χώρα της Ουκρανίας είναι πολύ δύσκολη και γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί είτε μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών είτε μέσω του Ερυθρού Σταυρού και συναφών ανθρωπιστικών εθελοντικών οργανώσεων.

Ο κ.Μαύρος, επίσης, επισημαίνει ότι την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαρτίου, ο Δήμαρχος Καλύμνου και τα υπόλοιπα μέλη της συντονιστικής επιτροπής θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου για να ενημερώσουν αναλυτικά τον κόσμο για την έκβαση της ανωτέρω ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας, η οποία τίθεται πάνω από καθε πολιτική τοποθέτηση καθώς κοινός τόπος όλων στην Κάλυμνο είναι το νησί να καταφέρει να σταθεί αρωγός στους κατοίκους της Μαριούπολης που μαζί με όλους τους άλλους πολίτες της Ουκρανίας δοκιμάζονται σκληρά από τον πόλεμο.

 

Ρεπορτάζ