Ρόδος: Ικανοποίηση στους αγρότες από τη δέσμη μέτρων του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά για την προστασία των καλλιεργειών από τα Ελάφια
Δωδεκάνησα
09/03/2022

Την Ρόδο επισκέφθηκε, χτες, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, μετά από αίτημα της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, για το θέμα των καταστροφών, που προκαλούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού.

Στην ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, παρουσία του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου και των βουλευτών Δωδεκανήσου ΝΔ, ο κ.Αμυράς ανακοίνωσε δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων, η τοποθέτηση περιφράξεων στα επιβαρυμένα σημεία της Ρόδου αλλά και τη δημιουργία ομβροδεξαμενών για την τροφοδότηση νερού κι εξασφάλιση τροφής σε σημεία μακριά από αγροτικές καλλιέργειες.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και Εντεταλμένος Σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας, Φιλήμων Ζαννετίδης, σε δηλώσεις του, υπογραμμίζει ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξετάζεται, ακόμη, η 100% επιδότηση των αγροτών για τη δημιουργία ηλεκτροφόρων φραχτών χαμηλής τάσης με πόρους από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο ίδιος, σημειώνει ότι σε 15 ημέρες θα τεθούν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα προστασίας των καλλιεργειών από τα ελάφια. 

Ο κ. Ζαννετίδης, επεσήμανε, επίσης, ότι τα ελάφια αποτελούν σύμβολο για το νησί της Ρόδου γι' αυτό οι όποιες παρεμβάσεις για την οριοθέτηση του τρόπου ζωής τους ώστε να μην παρενοχλούν τις καλλιέργειες πραγματοποιούνται πάντοτε με γνώμονα την προστασία του είδους. Παρόλα αυτά, τα μέτρα για τον περιορισμό των καταστροφών στην παραγωγή των αγροτών κρίνονται αναγκαία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Νότιας Ρόδου, Γιώργος Σαββίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και την πρόθεση να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες για να σταματήσουν οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.

 

Ρεπορτάζ