Η απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το Ζηπάρι, συζητήθηκε στη 2η Ειδική Συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Κω
Τοπικά
01/05/2024

Ενημέρωση για την υλοποίηση της από 17-7-2023 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Κω, για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το Ζηπάρι, (Επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κα Μακρή Κυριακή).

Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς: Είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Ζηπαρίου. Είναι διαχρονικά ένα ζήτημα το πώς η σύγχρονη τεχνολογία, εφαρμοζόμενη στην καθημερινότητα μας, αποτελεί κίνδυνο ή μη.  Σε ό,τι αφορά την απάντηση του συνήγορου του πολίτη, απάντησε και απάντησε και στους πολίτες, ότι η νομοθεσία επιτρέπει στα πλαίσια της εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας για τέτοιου είδους ακτινοβολίες είναι στα πλαίσια της εφαρμογής της κέίμενης νομοθεσίας. Με βάση τις πρωτοβουλίες που είχαμε πάρει από πριν, έγινε ένας έλεγχος, που έχει να κάνει και με το 20%, όπου δειγματοληπτικά ελέγχονται όλες οι κεραίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και με το γεγονός ότι υπήρχε ένα ζήτημα που μας αφορούσε και ήταν ενεργό, κλιμάκιο έκανε επί τόπου έλεγχο στις 13-09-23, μέτρησαν τα επίπδα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και δε βρήκαν υπέρβαση των ορίων. Προκειμένου να καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα σε μία διαδικασία που φαίνεται ότι ακολουθήθηκε σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας, η νομική υπηρεσία λέει πως θα πρέπει να υπάρχει λόγος για να πας να κάνεις ασφαλιστικά. Αυρός δεν είναι άλλος από την υπέρβαση των ορίων της ακτινοβολίας. Αν τυχόν υπάρξει παράβαση θα πρέπει να τεκμηριωθεί, ας μου επιτραπεί ο ορός «επ'αυτοφώρο». Τον προηγούμενο Σεπτέμβρη που έγινε ο δειγματοληπτικός έλεγχος τα όρια ήταν μέσα στα επιτρεπόμενα, άρα η απάντηση του συνήγορου του πολίτη είναι αυτή που σας ανέφερα πριν, οι πρωτοβουλίες που πήραμε και κινούνται στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας και της υποστήριξης της αγωνίας τους, απαντήθηκε με τον τρόπο που απαντήθηκε. Είναι ένα ζήτημα που παραμένει για εμάς ανοιχτό, το οποίο παρακολοθούμε με προσοχή και ευαισαθησία , αλλά; είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα σύνθετο.

Κική Μακρή: Καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση που είστε να αναγνωρίζετε πως η πολιτική που ακολουθείτε είναι αυτή που λέει ότι πάνω από τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται οι τηλεπικοινωνίες μπαίνει και η υγεία των κατοίκων. Εμένα μου προκύπτει ένα ερώτημα και είναι το εξής. Αφού την απάντηση του συνήγορου του πολίτη την έχουν στην επιτροπή και εφόσον ο δήμος προσέφυγε σε αυτόν (το συνήγορο), γιατί δε μπήκε στον κόπο να ενημερώσει την επιτροπή των πολιτών ότι προσέφυγε προς τα εκεί και ότι βρίσκει τοίχο στο νομικό πλαίσιο.

Θ.Νικηταράς: Να επαναλάβω ότι η απάντηση του συνήγορου του πολίτη δόθηκε στον εκπρόσωπο των πολιτών την περίοδο εκείνη. Γνωρίζετε ότι ο συνήγορος του πολίτη είναι γνωμοδοτικός και δεν είναι αποφασιστικός ή εκτελεστικός. Επίσης ο πολεοδομικός έλεγχος έδειξε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα.

Ρεπορτάζ